Работодатели и синдикати се задействаха в името на държавата и народа

Национално представителните организации на бизнеса и на синдикатите излязоха с безпрецедентна обща позиция към управляващите, в която се искат няколко конкретни действия по важни за обществото въпроси преди очакваната оставка на кабинета.В обща декларация се настоява за конкретни действия, включително и законодателни, в няколко области: да се реши въпросът с дефицита в здравеопазването, темата за пенсионната реформа, да бъде стабилизирана енергетиката, както и парламентът да работи до разпускането си единствено по законите, свързани с транспонирането на евродирективи, за да не бъдат налагани санкции на страната. Иска се и да бъде замразено приемането на спорни закони.


„Когато организациите на бизнеса и работниците застанат зад един общ документ, значи има какво да кажат. Конкретната причина е огромното безпокойство на всички от случващото се в държавата”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Ако бизнесът и синдикатите не бъдат чути, ще последват „безпрецедентни съвместни действия”, каза Димитров, но отказа да посочи какво конкретно се планира. Лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев също не каза какво може да се очаква, но заяви, че е възможно работодатели и синдикати да се задействат „в името на оцеляването на държавата и нейната стабилност”. За това как ще действаме ще се разберем помежду си, допълни той.
Тренчев заяви, че обществото иска устойчива и предвидима среда. Той обвини политическата класа като цяло за това, че България през 90-те години е била на добра стартова позиция, а днес е „на опашката на Европа”.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че работодатели и синдикати са се обединили, въпреки сериозните различия между тях, защото има сериозен проблем.


Превантивно Велев отправи предупреждение и към партиите, които евентуално може да влязат в следващото Народно събрание – „България без цензура” и Реформаторския блок, „за да не счупят стомната”.


„Борсата ни казва: ако така продължавате, това ще се случи в реалната икономика. Всичко това е заради политиците. Не заради кризата в Украйна или стагнация в световната икономика. Затова е нашият гняв и възмущение”, заяви Васил Велев.


„Преминахте всякакви граници. Държавата не е ваша, вие не сте й началници. Държавата е на хората на труда и предприемачите, които пълнят бюджета, който вие харчите”, обърна се той към политиците.
Велев изтъкна, че бизнесът не иска една олигархия да бъде заменена с друга.


„Искаме политическите партии да ни върнат държавата. Тя ни беше открадната”, каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.


Той изтъкна, че никой от актуалните в момента политици не е представил визия за развитието на страната и решение например на демографския проблем, както и на проблемите в пенсионната или здравната система.