България ненадмината в износа на слънчоглед

През 2013 година България е най-големият износител на слънчогледови семена в световен мащаб и държи дял от 17,8% от световния износ на тази стока. През миналата година българските производители са изнесли слънчогледови семена на стойност почти 744 млн. долара.


Това показва анализ на Българската стопанска камара за експортния потенциал на България. От камарата допълват, че част от ръста на износа на слънчоглед се дължи на по-високите цени през 2013 година спрямо 2012 година.


Припомняме, че през 2012 година България беше на второ място сред износителите на слънчогледово семе, като най-важните пазари на суровината са Португалия, Холандия, Турция и Испания. През 2013 година няма промяна по отношение на основните пазари. Експортните цени, които постигат българските производители, са 530-580 долара на тон. Тези нива са близки до средните на основните ни конкуренти – 600 долара за тон.


Според данните на БСК през 2013 година България се изкачва с две места до 63-то място в класацията на страните – износителки. Страната ни има водещи позиции още и по отношение на износа на нерафинирана анодна мед (2-ро място в света), калцирана сода (3-то място), тютюн на листа (3-то място) и руди на благородни метали (4-то място).


Най-голям дял от световния износ страната ни държи по отношение на консервираните череши (20,3% от световния износ), слънчогледовите семена, както и при износа на зърна, сплескани или на люспи (15,4%). По отношение на консервираните череши България е на второ място в световния износ с изнесени количества за малко под 20 млн. долара.

 

Най-съществени са приходите от износ на средни и тежки нефтени деривати – малко над 2,16 млрд. долара. България е на 40-то място по износ на тези стоки и заема дял от 0,3% от световния пазар.


През миналата година страната ни е изнесла нерафинирана катодна мед за над 1,03 млрд. долара. България държи дял от 15,2% от световния износ на нерафинирана катодна мед през 2013 година.


Според данните на БСК през 2013 година сме изнесли електрическа енергия на стойност 455 млн. долара и по този показател страната държи дял от 1,3% от световния износ на електричество. В класацията на страните, изнасящи ток, България се нарежда на 22 място със средногодишен ръст на количествата от 8% в периода 2009 – 2013 г. По отношение на стойността на износа средногодишният ръст за посочения период е в рамките на 5 на сто.


Една от стоките, чийто износ в последните години е във възход, е пшеницата. През 2013 г. България се изкачи с едно място нагоре и е на 11 позиция в света по износ на пшеница, като всички държави преди нас имат поне 3-4 пъти по-голяма територия.


Водещи пазари на българските износители на пшеница са Испания (23% от изнесеното количество), Румъния (11%), както и Италия, Гърция, Либия и Сирия. Най-добри цени постигаме в Обединените арабски емирства, Ливан и Египет – средно около 320-330 долара на тон.


За първи път в челните позиции на изнесените стоки влиза царевицата. По износ на царевица България заема 11 място и държи дял от 1,6% от световния износ на царевица.