Всички автопаркове са загрижени за високите акцизи върху горивата

Най-силният фактор за бизнеса на автопарковете в Европа са разходите за гориво. Това стана ясно в Брюксел при представяне на резултатите от проучване сред европейската автомобилна индустрия, съобщават от Goodyear България.
40% от запитаните мислят по този начин. Изследването показва още, че всички автопаркове са загрижени за високите акцизи върху горивата, но едва 1/4 активно пледират за закони, свързани с намаляване на вредните емисии.
Другите големи предизвикателства пред автопарковете са наемането и задържане на водачите (25% смятат така) и нормативните уредби на ЕС (11% от запитаните са на това мнение).
Нормативната уредба на ЕС оказва голямо влияние на това как автопарковете могат да повишат рентабилността и устойчивостта си, става ясно от проучването. Най-силно от законодателството се влияят малките автопаркове, разполагащи с между 20 и 50 камиона.
68% от запитаните пък смятат, че е необходимо уеднаквяване на регулациите и коригиране на уредбата.
Проучването разкрива също, че много автопаркове подкрепят амбициите на Европейския съюз за намаляване на въглеродните емисии.
76% от автопарковете са обучили шофьорите си да шофират по-икономично, а повече от половината автопаркове потвърждават, че използват камиони с възможно най-нисък разход на гориво.
Според проучването над половината от автопарковете биха приветствали стимули за по-екологични превозни средства и за автопаркове, инвестиращи в аеродинамиката и гуми, които пестят гориво (60%).
68% от автопарковете смятат, че са необходими инвестиции в поддръжката на пътищата.
Данните посочват също, че 51% от участниците в проучването подкрепят използването на по-големи камиони.
Проучването е направено по поръчка на Goodyear. В него са включени мениджъри на 600 автопарка от осем европейски пазара.