Американски компании избягващи данъците, след тотала печелят от правителството

Мултинационалните американски корпорации избягват плащането на цели 90 млрд. долара федерален данък върху дохода годишно, показва проучване на организациите „Граждани за данъчна справедливост“ (Citizens for Tax Justice – CTJ) и Public Interest Research Group. Някои компании са толкова успешни в избягването на данъците, че когато се тегли чертата те печелят пари от правителството. 26 от 288-те изследвани компании са плащали отрицателни данъчни ставки в периода между 2008 и 2012 г., пише MarketWatch.


На първи прочит това може би изглежда зле, но обикновено компаниите се възползват от вратички в законодателството по съвсем легален начин. Много хора дори смятат, че спестените пари биха могли да подпомогнат възстановяването на икономиката, тъй като корпорациите използват тези средства за разширяване на дейността си и наемат нови служители. Някои обаче виждат в избягването на данъците накърняване на средностатистическия американец, тъй като спестените от корпорациите пари биха могли да бъдат изразходвани за инфраструктура, образование или здравеопазване.


„По-ниските данъци за големите корпорации означават по-високи такива за средната класа и малкия бизнес, защото всичко, което те не платят, трябва да бъде възстановено от останалите“, смятат някои.


За добро или лошо обаче няма изгледи тази тенденция да приключи.