Министерство на икономиката обмисля подпомагането на български продукти за износ

Между 4 и 6 хил. български фирми имат потенциал да изнасят продукцията си навън, но не го правят, каза заместник -министърът на икономиката в оставка Красин Димитров на среща на представители на търговско-икономическите служби и представителите на бизнеса, цитиран от БТА.

 

По тази причина министерството разработва методи за подпомагане на малките и средни предприятия с потенциал в тази сфера, както и обучение на персонала, обясни той.

 

Министърът отчете положителен резултат в областта на външната търговия през 2013 г. от 7% ръст средно годишно, като е достигната най-голямата абсолютна стойност на износа до сега за последните 15 години - над 22 млрд. евро.

 

Заради свитото търсене в страната се отчита по-слаб ръст на вноса – 2,6%.

 

Димитров отбеляза и проблемите, с които са се сблъскали през тази година. По думите му намаленият износ през първото тримесечие с над 14% е по няколко причини. Сред тях са кризата в

 

Украйна, намалението на цените на основни износни стоки и забавяне на растежа на компании в България, които реализират нови инвестиции.

 

Към май обаче тези негативни тенденции вече се преодоляват, заяви заместник-министърът.

 

Той отбеляза, че в министерството е направен анализ на причините за спадането на износа и са набелязани мерки за преодоляването им, като например осъществената "гореща" телефонна линия за бизнеса, който не може да реализира сделките си в Украйна, има стоки или неразплатени сметки там.

 

Димитров каза още, че са определени нови дестинации, където да бъдат открити търговско-икономически служби и това са пазарите от Северна Африка и Близкия изток, сред които Обединените арабски емирства, Катар, Алжир, Тунис, Пакистан, Индонезия, Монголия и др.

 

От началото на годината вече има реализирани няколко големи проекта в Саудитска Арабия и Ливан, отбеляза Димитров.