„Ако ние фалираме, държавата ще изгърми“ – строителният бранш няма пари да продължи оперативна програма „Околна среда“

Строителният бранш няма повече резерви да кредитира държавата и настоява за незабавно възстановяване на плащанията за изпълнението на проекти, по които вече има сключени договори с държавата и общините. Това се казва в отворено писмо на Камарата на строителите в България, адресирано до президента Росен Плевнелиев, премиера в оставка Пламен Орешарски и лидерите на БСП, ГЕРБ и ДПС.

 

В писмото се отправя предупреждение, че заради спрените плащания по оперативните програми има риск от неизпълнение на договорени вече строителни дейности. От камарата посочват, че особено критично е положението по оперативна програма "Околна среда", по която е в ход изграждането на обекти за 1 млрд. лв.

 

"Неизпълнението на тези проекти в срок, предвид обстоятелствата, че изтича програмният период, ще доведе до сериозни загуби за страната", се посочва в писмото.

 

По Програмата за развитие на селските райони дължимите на бизнеса суми са 748 млн. евро, от които над половината са към строителни фирми, сочат данните на организацията.

 

Изправени сме пред фалит и загуба на хиляди работни места, предупреждават строителите. Те настояват да се възстановят плащанията по договорите.

 

"Този проблем не е наш, той е национален. Въпросът е, че не само ние ще фалираме, но и държавата ще изгърми", коментира пред "Дневник" Иван Бойков, изпълнителен директор на камарата.

По думите му по много от изпълняваните проекти се работи със забавени темпове заради спрените плащания, а немалко общини пък са с блокирани сметки включително и заради заведени искове от строителни фирми, които не са си получили парите за извършени строителни дейности.

 

"Ние никакви други стъпки не можем да предприемем, освен да спрем работа и да блокираме сметките на общините", обобщи ситуацията той.