Българското кисело мляко има шанс да се превърне в сензационно успешна експортна стока

Българското кисело мляко лекува болестта на Паркинсон, откриха немски учени. Откритието отваря добри възможности и пред България, пише "Дойче веле".
Германските медии нарекоха откритието „медицинска сензация”. Вестникът с най-голям тираж в Европа, „Билд-Цайтунг” пише в заглавие, че автор на тази сензация е тъкмо българското кисело мляко.

 

„Зексише Цайтунг” описва медийната треска в института „Макс Планк” в Дрезден, където беше оповестено фундаменталното откритие: „Историята звучи невероятно! Две вещества могат да ремонтират нервните клетки. Тези вещества се срещат в най-обикновени хранителни продукти – в киселото мляко и в недозрелите плодове.”

 

Глюконовата киселина и един от видовете млечна киселина, известен като D(-)-лактат, могат да възстановяват увредени нервни клетки. Стига тези клетки да са все още живи.

 

Болестта на Паркинсон се състои тъкмо в дегенерирането на тези неврони, които произвеждат допамин. Един от факторите, причиняващи болестта, е дефектиращ ген, известен като DJ-1. Този дефект пречи на глюконовата киселина и D(-)-лактата до достига до невроните, за които тези две субстанции са от жизнена важност.

 

Учените от института „Макс Планк” са открили, че D(-)-лактатът, който се съдържа в истинското българско кисело мляко, може да отстрани тази "повреда" – но все още не знаят какъв е механизмът.

 

Чудесата на българското кисело мляко

 

„Вече от десетилетия учените смятат, че то има специални свойства, защото селяните в България достигат много висока възраст.”

 

В лабораторията под ръководството на професор Теймураз Кучалия вече си приготвят кисело мляко с подкваса, внесена от България.

 

„На всичкото отгоре е и вкусно”, шегува се пред журналистите Антъни Хайман, един от учените.

 

В едно от интервютата Хайман казва, че българското кисело мляко може да се консумира като превенция срещу болестта на Паркинсон – и че един от хората в научния екип вече го прави.

 

За да се лекува болестта на Паркинсон обаче, са необходими задълбочени медицински изследвания на нашето откритие, казва Хайман, който подчертава, че техният екип няма сериозна медицинска подготовка. Хайман и неговите колеги обаче вече са внесли искане да патентират откритието си и смятат да основат своя фирма.
Шанс за България

 

Дали скоро в германските супермаркети ще се появи българско кисело мляко, предпазващо от Паркинсон?, питат германските журналисти.

 

„Толкова бързо не стават нещата. Ние най-напред ще се погрижим за молекулярните резултати. После медиците ще направят своите изследвания – и чак тогава ще се захванем за работа. Дали всичко ще трае една, две или три години – в науката такива прогнози не могат да се правят. Сигурно е едно: направихме огромна крачка напред”, казва Хайман.

 

Навярно голямото откритие на германския научен екип ще отвори поле за работа и на българските учени, които би трябвало да имат достатъчно разработки по темата, коментира "Дойче веле".