Руските туристи предпочитат България.Кризата в Украйна благоприятства туристическия ни бизнес

С 5.7% повече чужди туристи са посетили България през първите шест месеца на годината, съобщи зам.-министърът на икономиката в оставка Бранимир Ботев във Варна, цитиран от БТА. По думите му чуждестранните гости са били 2 634 887 души, без да се смятат транзитно преминаващите и отсядащите в частни квартири.


Заради кризата в Украйна България посреща много повече гости от Молдова, Беларус и Унгария, допълни Ботев. Има увеличение от около 4.5 на сто при гостите от Гърция, Русия, Великобритания. Ръстът на туристите от Германия е с 9 на сто, а от Турция - с близо 14 процента.


През първата половина на годината страната е приела организирани туристически групи от 50 държави като вече има девет пазара, от които пристигат по 100 хил. души годишно


Ботев отчете двуцифрен ръст от по-отдалечени дестинации, от които притокът на туристи е малоброен - САЩ, Канада, Австралия, Швейцария и прибалтийските републики. След откриването на авиолинията Варна - Истанбул рязко нараснали гостите от Иран, Арабските емирства и Китай.


Очаквано през тази година са намалели летовниците от Украйна, допълни Ботев.Намалението е с 8 на сто до 91 хил. души.


Три български фирми ще поемат грижите за клиентите на фалиралия руски туроператор "Лабиринт", съобщи Ботев. По думите му потърпевшите туристи у нас са около 1500 души, 60 на сто от които са отседнали по Южното Черноморие.


Зам.-министърът посочи, че държавата ще настоява в бъдеще поне застраховките по престоя на руските туристи да се извършват в България, което ще помогне за по-бързи и адекватни реакции при възникване на такива проблеми.