Външният ни министър и посланика на Германия в разговор за значимостта на на българо-германските икономически отношения

Германия е важен икономически и стратегически партньор за България. Двете страни развиват традиционно добри отношения и ние сме готови да работим съвместно за тяхното подобряване и разширяване.


Това заяви министър Даниел Митов на първа протоколна среща днес с новоназначения посланик на Федерална република Германия в София Детлеф Лингеман, съобщиха от МВнР.


Много български граждани живеят и работят в Германия и ние високо ценим техния принос за нашата икономика, каза от своя страна посланик Лингеман. Той отбеляза, че Германия е най-големият търговски партньор на България, като подчерта, че все още има неизползван потенциал в областта на инвестициите.


Външният министър и германският посланик обсъдиха специфичните приоритети и задачи, които стоят на дневен ред пред служебното правителство. Сред темите на разговора бе номинацията на Кристалина Георгиева. „Тя свърши отлична работа в своята сфера като комисар и заслужава висока оценка за това. Комисар Георгиева е добре позната по целия свят и разбира отлично какво се случва извън Европа“, подчерта Даниел Митов.


Организацията на изборите в чужбина като една от основните задачи на Министерството на външните работи в рамките на служебния кабинет също бе сред въпросите, които бяха обсъдени на срещата. Министър Митов изтъкна ангажимента на правителство да осигури необходимите условия за българите зад граница, включително и тези в Германия, да упражнят правото си на глас.


Външният министър и посланик Лингеман обмениха мнения и по редица актуални въпроси от европейския дневен ред, включително ситуацията в Украйна и наложените от страна на Руската федерация санкции. Двамата коментираха още въпроса за енергийната сигурност, като министър Митов подчерта необходимостта от обща енергийна стратегия на ЕС и целенасочената работа в посока диверсификация на източните за газови доставки.


Обстановката в района на Близкия изток, с акцент върху развитието на събитията в Ирак и евентуален бежански поток към страната ни в резултат на разрастването на конфликта, обсъдиха още Даниел Митов и Детлеф Лингеман. Външният министър отбеляза, че като външна граница на ЕС България би била подложена на най-силен натиск и ще разчита на солидарността и подкрепата на страните-членки за справяне с това предизвикателство.