Примерена увереност или препоръките на Бил Гейтс

Неотдавна, Бил Гейтс, в разговор с ученици, сподели 11 принципа, които тийнейджърите никога не биха научили от учебната програма.


Според Гейтс, прекомерният оптимизъм и политическата коректност изиграват на младите хора жестока шега, като създава у тях нереална представа за света, което неизбежно води до неуспех в бъдещия им живот като възрастни.


Предлагаме да се запознаете с принципите на един от най-успелите хора в света:


1. Животът често е несправедлив - ще трябва да свикнете с това!


2. Другите не ги е грижа за твоята самооценка и самочувствие. Ще трябва да довършиш работата си, дори ако не си сигурен в себе си.


3. Не разчитай на доход от $ 60,000 веднага след дипломирането. Няма да станеш вице –президент на компания с телефон със спътникова връзка в колата, просто защото си "добро момче": ще ти се наложи да се потрудиш затова.


4. Мислиш, че преподавателят ти е твърде строг с теб? Погледни се отстрани, когато сам станеш началник.


5. Миенето на съдове в кафенето не е под твоето достойнство. Твоите предци са използвали друго название за тази работа. Те са го наричали Възможност.


6. Ако попаднеш в беда, то това не е по вина на твоите родители. Не хленчи: учи се от грешките си.


7. Преди да се родиш, твоите родителите са били щастливи и общителни. Те са се превърнали в досадници, докато са плащали сметките ти, перейки дрехите ти и опитвайки се да ти създадат добри навици. Затова, първо се прибери в къщи, изпери си гащите и почисти тоалетната, преди да започнете да ги поучаваш.


8. В твоето училище може би не делят студентите на лидери и неудачници. В някои училища не пишат лоши оценки и дават на учениците толкова възможности да отговорят, колкото им е необходимо, за да отговорят правилно. Но в реалния живот няма нищо подобно. Може никога да не получиш втори шанс!


9. Животът не е разделен на срокове и семестри. В живота няма да имаш ваканции и никой няма да те чака, докато търсиш себе си. Всички търсения и лутания са само и изключително за твоя сметка!


10. Реалният живот е много различен от това, което се показва по телевизията. В действителност, всички работят всеки ден, а не киснат непрекъснато в кафенетата.


11. Не се подигравай на зубрачите. Много е вероятно, много скоро да им завиждаш, а може би дори и да работиш за някого от тях.