Ще заработили оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ до края на годината?

Възможно е новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 да заработи до края на годината в зависимост от преговорите с Еврокомисията. Това каза пред журналисти заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова, която откри българо-китайски бизнес форум.


"Очакваме в края на септември – началото на октомври да сме представили в Брюксел следващата версия на програмата, заедно с отразените коментари", каза тя. Междувременно е важно да имаме функциониращи системи за управление и контрол, допълни Младенова.


Тя каза, че засега не може да се посочи срок за отварянето на новата програма, но очаква да края на годината да стартират първите схеми.


„Моето желание е да не стартираме схеми, преди системите за контрол да са одобрени, в противен случай поемаме сериозен риск за бюджета. В настоящата ситуация това няма да бъде отговорно поведение“, заяви зам.-министърът.

 

Тя посочи, че при встъпването на новото служебно правителство са направени вътрешни проверки за работата по програма „Конкурентоспособност“ 2007-2013. Това е направено заради съмнения за нередности. В момента се анализират резултатите от проверките.


Заради наддоговаряне по оперативната програма се прави анализ дали има рискови проекти, които няма да се осъществят.