Кои са енергийните милиардери в Америка?

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и инвеститорът Уорън Бъфет са най-богатите американци. Кои обаче са най-богатите енергийни крале в САЩ?


Със съвкупно богатство от 41.5 млрд. долара братята Дейвид и Чарлз Кох заемат челното място. Фамилията Кох е съставена от четирима братя, но след дълги съдебни битки двамата споменати по-горе са единствените с контрол в компанията, основана от баща им, като държат по 42%.


През 2013 г. Koch Industries реализа приходи в размер на 115 млрд. долара, с което се нарежда на второ място сред непубличните компании в САЩ - след Cargill.


Братята са включени в топ 100 на сп. Time за най-влиятелните хора в света. Третата позиция в класацията се заема от Харолд Хам, чието състояние възлиза на 14.1 млрд. долара. Той е изпълнителен директор на Continental Resources от 1967 година насам, а богатсвото му го поставя на 76-о място сред най-богатите в света. Филип Аншуц и Джордж Кайзер допълват челната петица със състояния от 9.9 и 9.8 млрд. долара. Милиардите на Аншуц обаче не са само от бизнеса с петрол и газ, тъй като той притежава и дялове от отбори по хокей на лед, футбол и баскетбол.