България отново е в челната десетка като предпочитана дестинация за аутсорсинг

България е най-предпочитаното място за аутсорсинг в Европа. Страната ни е единствената от Стария континент, която попада в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг, в изследване сред 51 държави, направено от анализаторската компания A.T. Kearney.


България заема 9-то място като се изкачва с осем места в престижния индекс спрямо 2011г., когато за последно беше направено проучването. Така за втори път в период от седем години страната ни влиза в челната десетка на най-атрактивните дестинации за развитие на аутсорсинг сектора в света.


Лидерските позиции за пореден път се заемат от Индия, Китай и Малайзия, като Азия продължава да доминира представена от шест страни в топ 10.

 

 

m bulgaria-d5570a8f6bЦентрална Европа предлага зряла индустрия и много опитни играчи на стойност около 50% от тази на услугите в Западна Европа. Това предимство е още по-голямо за Югоизточна Европа, предаде БЛИЦ.


Компанията изготвя класацията на базата на 39 показатели групирани в три категории: финансова атрактивност, бизнес среда, наличност и умения на човешкия ресурс. Индексът е важен фактор за компаниите при избор на локация за аутсорсинг на глобализирания пазар на услуги, особено при отварянето на центрове за бек-офис функции като ИТ и бизнес процеси.