Print this page

Икономиката на Германия с изненадващ ръст

Немската икономика се е повишила с повече от очакванията през последното тримесечие на миналата година - поредния добър резултат за икономиката на еврозоната.

 

Еврото се повиши спрямо долара след добрите новини, насочвайки се към трето поредно седмично повишение и най-добро представяне от близо година спрямо щатската валута. Единната валута се търгува при нива от 1.1430 долара.

 

Резултатът превиши значително средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръст от 0.2% на най-голямата европейска икономика през последните три месеца на миналата година.

 

„Изненадващо добрите данни от Германия подхранват надеждите за по-добро представяне на икономиката на еврозоната“, коментира Пиер Мартин, трейдър в Saxo Bank.

 

Немският DAX регистрира нов исторически връх, като е едва на 20-ина пункта от психологическата граница от 11 000 пункта.

 

Растящото доверие в европейските икономики инициира поредно понижение на лихвите по 10-годишните италиански, испански и португалски облигации.

 

Понижиха се лихвите и по гръцките дългови ценни книжа, докато акциите на гръцките банки поскъпнаха в рамките на между 12 и 16%.

 

Цената на медта е при триседмичен връх на стоковите пазари, като повишение днес регистрира и цената на петрола. Брентът се търгува при нива от близо 60 долара за барел.