"Евроинс" придобива конкурента си HDI Застраховане

Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) e подписала договори с базираната в Хановер Talanx International за придобиване на българския и украинския й бизнес, съответно HDI Застраховане и HDI Strakhuvannya, съобщиха от Еврохолд чрез БФБ-София.

 

Брутният премиен приход на двете компании, предмет на сделката, възлиза на 13 млн. евро (2013 г.) за българската и 16 млн. евро (2013 г.) за украинската компания. Общата печалба преди лихви и данъци (EBIT) на двете компании е в размер на около 1 млн. евро за 2013 г.

 

Транзакцията е предмет на регулаторни одобрения в двете страни и се очаква да бъде финализирана през второто тримесечие на 2015 г. Придобиването на HDI България и Украйна е в изпълнение на стратегията на Евроинс Иншурънс Груп за експанзия и укрепване на позицията й на една от водещите компании на застрахователния пазар в региона на ЦИЕ.

 

Сделката е естествено продължение на вече реализираните успешни придобивания на Interamerican България и бизнеса на QBE в България и Румъния. След придобиването, Евроинс Иншурънс Груп ще оперира в 5 държави като годишните й приходи от застрахователни премии ще надхвърлят 200 млн. евро.

 

Като част от транзакцията, настоящият и дългогодишен изпълнителен директор на HDI България Петър Аврамов, ще се присъедини към екипа на Евроинс България като главен изпълнителен директор на компанията. Тази номинация ще осигури плавен преход на процеса по сливането на двете компании.