2.6 млрд. долара глоба наложиха на Банка Morgan Stanley

Банка Morgan Stanley ще изплати 2,6 млрд. долара компенсации, за да бъде прекратено разследването срещу нея.

 

Солидната сума ще бъде платена въз основа на постигнатото съглашение с министерството на правосъдието на САЩ. Банката е разследвана за манипулации при продажбата на ипотечни ценни книжа, пласирани на инвеститорите, без последните да бъдат уведоми за високия риск.

 

В съобщение на Morgan Stanleyсе казва, че сумата от 2,6 млрд. долара ще бъде платена за "разрешаване на определени претенции". От правосъдното министерство пък уточняват, че споразумението не е окончателно и може да бъде развалено, в зависимост от поведението на банката.

 

Morgan Stanley е поредният банков гигант в САЩ, постигнал съглашение с правосъдното министерство за изплащане на компенсации заради предоставяне на подвеждаща, а често дори откровено невярна информация на инвеститорите за рисковете при покупката на проблемни ипотечни книжа.

 

През 2013 г., с цел да бъде прекратено разследването срещу нея, което би могло да й струва много повече, инвестиционната банка JPMorgan Chase бе изплати компенсации в размер на 13 млрд. долара. През 2014 г. Bank of America пък изплати компенсации в размер на 16,7 млрд. долара.