Глобалния лидер Mohawk Industries придобива КАИ груп

Производителят на керамични плочки "КАИ груп" скоро ще стане част от портфолиото на глобалния лидер при подовите настилки - американската Mohawk Industries, съобщава "Капитал". Зад познатото на българския пазар общо наименование "КАИ груп" стоят две производствени предприятия - фабриките "Хан Омуртаг" в Шумен и "Хан Аспарух" в Исперих.

 

На фона на замрелия пазар на сливания и придобивания в България през последните пет години всяка по-голяма успешна сделка няма как да не е събитие. Особено пък когато става дума за влизането на голям чуждестранен стратегически инвеститор на местния пазар, от който външните купувачи напоследък основно се изтеглят, коментира изданието. Сделката за "КАИ груп" е най-голяма за годината досега - американската компания ще плати около 195 млн. евро.

 

Важен детайл е, че едва ли мултимилиардният производител щеше да погледне към микроскопичен за разбиранията му производител, ако продавач не беше голям, също американски, инвестиционен фонд - Advent. За късмет Mohawk няма други мощности в Източна Европа и българската компания може да се превърне в ключова за региона, пише "Капитал".

 

Освен фабриките "Хан Аспарух" в Исперих и "Хан Омуртаг" в Шумен в "КАИ груп" влизат още "KAI серамикс - Румъния", "КАЙ керамика - Гърция", както и транспортната компания - "Хан Аспарух транспорт", обяснява изпълнителният директор на групата Спас Шопов. По думите му консолидираните приходи на групата за 2014 г. са от порядъка на 80 млн. евро.

 

Според данните към края на 2013 г., приходите на "Хан Аспарух" са 114,4 млн. лв. (при 106,8 млн. лв. година по-рано), а на "Хан Омуртаг" са 57,9 млн. лв. (при 51,7 млн. лв. година по-рано). Производството на компаниите е специализирано основно в средния ценови сегмент.

 

В основната си част производството на групата е за износ - на българския пазар се продават около 30% от продукцията, а останалите 70% се насочват навън. Основните пазари са в съседните страни в региона - Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, а освен тях групата продава и в Англия и Франция.