Британската верига Tesco с 8 милиарда евро загуби

Британската верига магазини Tesco има повод за сериозни притеснения. След публикуването на днес на резултатите на дружеството стана ясно - компанията отбеляза най-лошата година от своето 96-годишно съществуване!

 

Нетната загуба на Tesco за счетоводната 2014/2015 (до края на февруари) възлиза на 5,74 милиарда паунда или почти 8 милиарда евро, съобщиха представители на дружеството в Лондон.

 

Веригата е третата по големина в света и е работодател на близо 510 хиляди души. В родната Великобритания тя е икона, като години наред беше пример за подражание за своите конкуренти.

 

Сега обаче компанията трябва да се бори на много фронтове, за да прекъсне свободното падане. Tesco губи с всяко следващо тримесечие пазарни дялове, особено от германските си конкуренти Lidl и Aldi.

 

Дружеството е изправено пред допълнително затруднение заради сериозното си задлъжняване. Само през миналата година са натрупани допълнителни 1,9 милиарда паунда дългове. Общо британската фирма дължи 8,5 милиарда паунда към момента.