Президента на Volkswagen Group подаде оставка след 20 годишно управление

Изминалият уикенд беше исторически за Volkswagen. След няколко седмична сага около това кой ще ръководи най-големият производител на автомобили в Европа, досегашният президент на компанията Фердинанд Пиех подаде оставка.

 

78-годишният мениджър ръководи компанията от над 20 години и я превърна в автомобилен гигант с развитието на 12 автомарки и над 200 милиарда евро оборот. Заедно с него се оттегля и жена му - Урсула Пиех.
Фердинанд Пиех напуска всички ръководени от него постове, след като преди това се опита да отстрани от длъжност изпълнителния директор на компанията Мартин Винтеркорн.

 

Като повод за спора между шефовете на гиганта се спряга желанието на Винтеркорн Volkswagen да участва в световния шампионат на Формула 1. Нещо, срещу което Пиех е категорично против, заради своя конфликт с главния промоутър на шампионата Бърни Екълстоун.

 

"Взаимното доверие, необходимо за едно успешно сътрудничество вече не съществува", така от Volkswagen Group обясниха незабавното оттегляне на Пиех.

 

До избора на нов председател на борда на директорите компанията ще ръководи вицепрезидентът Бертхолд Хубер. Той ще води и общото събрание на 5 май в Хановер.