Грийнпийс обяви Apple за най-зелената технологична компания в света през 2015 година

До преди три години Грийнпийс остро критикуваше компанията Apple като „твърде мръсна" в света на високите технологии.

 

Производителят на любимите за мнозина „макове", а по-късно и на iPhone, беше обсипван с агресивни забележки за това, че захранва големите си центрове за данни с мръсна енергия от въглищни електроцентрали. Еколозите дори направиха скандал за еко-рейтинга на фирмата, твърдейки, че нейните продукти са трудни за поправка и домашно ремонтиране, пише GreenTech.bg.

 

Оттогава досега, в много кратък срок, Apple направи серия големи крачки, подкрепени от също толкова големи инвестиции, за да стане екологична. Днес тя е почти 100% захранвана от възобновяеми енергийни източници. На всичкото отгоре Apple инвестира активно в проекти за зелена енергия, които са от полза за голям кръг потребители, а наскоро даже инвестира в опазването на горите.

 

Всички тези усилия са накарали Грийнпийс да назове Apple „най-зелената технологична компания в света през 2015 година". Каква промяна!

 

Оценката дойде от актуализирания „Доклад за чистия клик 2015" на Грийнпийс, в който технологичните компании са оценени според редица еко-критерии. Сред тях са използването на чиста енергия, прозрачността по отношение на енергийните източници, както и други фактори.

 

Apple е спечелила 100 процента от точките по „Индекс на чистата енергия" на Грийнпийс. Facebook и Google оформят челната тройка с 49 процента и 46 процента респективно.