Apple планира да завладе музикалния пазар

Apple ще разкрие скоро новата си стрийминг услуга пред света, предава BusinessInsider. Очаква се компанията да стартира Apple Music по време на конференцията си в понеделник. Целта на Apple е да обхване огромен пазар, в който преди едва направи пробив.

 

Към момента Apple държи 85% от свалянията на музика в световен мащаб. Това е огромно число и показва, че iTunes доминира тегленето на платена музика.

 

Проблемът е, че свалянето на музика замира. Ето защо индустрията бяга от плащането за музикални файлове и запазването им на компютър или телефон. За сметка на това, стриймингът се превръща в най-популярния начин за консумиране на музика.

 

И в момента Apple предлага музикален стрийминг, но той е доста слаб. Потребителите могат да използват iTunes Radio, за да слушат радиостанции, включващи песни от iTunes, но е доста безинтересна услуга и не се радва на успеха, който от Apple биха желали да постигнат.

 

Затова компанията прави опити за стъпване на музикалния стрийминг. Надмощието на Spotify в стрийминга е над 86%, което е близко ниво до дяла на Apple при платеното сваляне на музика.

 

Apple ще предлага услугата музикален стрийминг на цена от 10 долара на месец, но най-вероятно ще има начален тестови период от един от три месеца. Компанията е искала да се конкурира по цена с другите стрийминг услуги, залагайки на месечна сума от 8 долара, но музикалните компании не са се съгласили.

 

Тъй като не може да направи стрийминг услугата си по-евтина от предлаганата от конкурентите си, Apple използва различна тактика. Компанията подписва с големи имена от музикалния бизнес, като се появиха слухове за привличане на рапъра Дрейк и певеца Фарел Уилямс.