6 технологии, които ще променят банковия бизнес до 5 години

Може да сте свикнали да посещавате близката банка, да разговаряте с банков служител и да плащате няколко сметки. Но какво ще стане, ако в следващите пет години извършвате всички тези дейности, без да стъпвате в банката? Какво, ако можехте не само да извършвате типични банкови дейности - теглене на пари, превеждане на суми, депозиране на чек и т.н., но да си закупите и самолетен билет, докато сте там? Въпреки че това звучи като извадка от научнофантастичен филм, може да бъде реалност през 2020 г., пише сайтът reviewjournal.com
Ето шест банкови технологии, за които едва ли трябва да се изненадате, ако видите през следващите пет години:

 

1.Технологията блокчейн

 

Блокчейн технологията, за която Investopedia казва, че се възприема като основната технологична иновация на Bitcoin и „като пълна история на банковите транзакции", може да добие голяма популярност.
Миналата година около 100 финансови технологични експерти посетиха конференция в Лондон, в която бяха разделени на групи и бяха помолени да опишат банката на 2020 г.
Според The Wall Street Journal, групата изказвала хипотези, че блокчейн технологията ще бъде използвана да доставя, потвърждава и записва широк спектър от финансови услуги. Това ще доведе до по-малко централизирана финансова система, като същевременно добавя някои рискове и премахва други.

 

2. Обновени банкомати

 

Вместо употребата на АТМ за депозиране на чекове, теглене на пари, трансфер на капитали, можете да използвате банковия автомат за закупуване на билет за следващата ви ваканция. Според CNBC бъдещите автомати може да позволят да си купите самолетни билети, да си платите сметките, да говорите със служител и вероятно още услуги.

 

3. Повече устройства от тип Киоск

 

Ако мразите да трябва да теглите поне 20 долара всеки път, когато имате нужда от няколко долара, или ако сте загрижени за сигурността си, когато теглите от банков автомат, новата банкова технология може да изтрие цялото това неудовлетворение. The New York Times писа през 2014 г., че JPMorgan Chase е обновила най-малко 300 от банковите си клонове. Те разполагат с устройства за самообслужване от тип Киоск, които предлагат повече функции от банкоматите.

 

4. Преживяване тип „Apple Store"

 

Ако харесвате да посещавате близкия магазин на Apple, може да ви допадне посещението и на банката в близкото бъдеще. Според The New York Times, някои банки целят техните клонове да бъдат повече като магазини на компанията Apple, в които клиентите са обслужвани от служители, които имат таблети и други устройства.

 

5. Съветници роботи

 

Според Wall Street Journal, експерти предвиждат съветници роботи, които ще уведомяват клиентите за това, че жертват бъдещите си спестявания за ненужни покупки.

 

6. Зони за преживяване (Experience zones)

 

Финансовата корпорация Diebold разработва нов тип клон, който има три различни „зони за преживяване", предава CNBC през 2014 г. Представяйте си ги като хибрид между традиционална банкова практика и изцяло технологична такава.
„Experience" зоните имат банкомати, които позволяват на клиентите да въвеждат желаната от тях сума за теглене само чрез използването на телефоните им, така че могат да получат парите в брой веднага след достигане до машината. В тези зони клиентите имат възможност и да комуникират с някого отдалеч, за да кандидатстват за заеми и други.
Изглежда банковите транзакции лице в лице могат да станат изключително редки в близките години. С развитието на банковата технология година след година банката на бъдещето може да се появи по-скоро, отколкото мислите.