Какво ще стане, ако китайците заживеят по западните стандарти...

Китай, САЩ, Русия, ЕС, Индия и Австралия са най-големите световни замърсители и те трудно ще намерят консенсус за мерки срещу глобалното затопляне. Защото всяка отстъпка, всяка промяна на статуквотоq се измерва в пари. Това заяви климатологът доц. Георги Рачев в ефира на Bulgaria On Air.

 

„САЩ дават 22 тона въглероден диоксид на глава от населението. А показателят на Китай е едва 7. Можем да си представим, че Пекин ще каже - защо да ограничаваме емисиите, при положение, че при нас те са три пъти по-малко на глава от населението? Това е един убийствено здрав показател, който трудно може да бъде оборен", казва доц. Рачев.

 

Според него, Китай ще продължи да развива икономиката си така, както досега.

 

„Китайците разбраха, че в момента консумират само гарнитурата. Ако те започнат да консумират същото количество месо, което консумират Западна Европа и САЩ, на Земята трябва да отглеждаме още 1 млрд. говеда. А животновъдството формира 18% от глобалните парникови емисии", обясни климатологът.
Доц. Рачев обръща внимание на още нещо, малко познато на широката публика. През 2009 г. в Китай на всеки хиляда души са се падали по 20 автомобила. Днес, само 6 години по-късно, съотношението е 100 автомобила на 1000 души.

 

„В една скромна България повече от половината граждани имат автомобили. А в САЩ на всеки 1000 души се падат 750 автомобила. Представете си Китай да постигне тези показатели - това означава удвояване на автомобилите в света, които в момента са 1,1 млрд", изтъква доц. Рачев и прави лесен извод: „Ако китайците заживеят по западните стандарти и със западните маниери, не ми се мисли какво ще се случи с парниковите емисии..."