Инвестиции в местни акции доведоха до огормен ръст на милионерите в Китай

Четири милиона домакинства - милионери са регистрирани в Китай през 2014 г., след като бумът на фондовия пазар увеличи личното богатство на мнозина, пише агенция БГНЕС.

 

Един милион нови милионери са се появили в страната през миналата година, най-голямото увеличение между всички народи, съобщи базираната в САЩ изследователската компания Boston Consulting Group (BCG).

 

Съединените щати са на първа позиция по богатство на домакинствата със седем милиона семейства, притежаващи милиони долари. Япония се класира на трето място с един милион домакинства със семеен бюджет не по-малко от милион долара.

 

Ръстът на личното богатство в Китай се дължи главно на инвестициите в местни акции. Основният фондов индекс в Шанхай се представи най-добре в цяла Азия, след като се покачи с повече от 50 на сто.

 

"Силното представяне на пазара в целия Азиатско-тихоокеански регион с изключение на Япония се дължи на стабилно вътрешно търсене, което значително увеличава стойността на съществуващите активи в сравнение с увеличението, произтичащо от новосъздадено богатство," се посочва в доклада.

 

В Китай има 1037 домакинства с повече от 100 милиона долара в нетна стойност, около една пета от 5201 домакинства в Съединените щати. Форбс оцени през април, че в континенталната част на Китай има рекордните 400 милиардерски семейства благодарение на скока в цените на акциите.

 

Анализатори твърдят, че официалната корупция, свързана с държавния контрол върху икономиката, монополът на някои индустрии и липсата на социална сигурност на работниците мигранти са сред причините за дисбаланса в доходите в страната.