До 15% по-нисък добив от пшеница очакват фермерите тази година

Ден преди официалното откриване на жътвата прогнозите на фермерите са за една сравнително нормална реколта, което е добра новина на фона на дъждовната 2014 г., поставила на изпитание бранша особено по време на есенната сеитба, когато много машини не можаха да влязат в заблатените ниви.

 

Спрямо миналата година добивите и при пшеницата, и при ечемика се очаква да паднат с около 10-15%, но това няма да бъде драматично за сектора, прогнозира за онлайн изданието Христо Цветанов, земеделец от Свищовско и член на управителния съвет на Института за агростратегии и иновации.

 

На същото мнение е и колегата му Радослав Христов от асоциацията на зърнопроизводителите, който припомни, че през май в Южна България на много места не е валяло и посевите масово пострадаха заради сухия вятър.

 

„Поройните дъждове от последните дни в Ямоблоско и Елховско също не са благоприятни за този етап от развитието на посевите, затова до последно не можем да предвидим точно какво ще се случи с реколтата, " обясни още Христо Цветанов.

 

Той не се ангажира и с прогноза за качеството на тазгодишната реколта, докато не започне жътвата и на пшеницата. Становище по този въпрос изрази Ангел Вукодинов от асоциацията на зърнопроизводителите, според когото ако след сегашните валежи настъпи сух период има вероятност качеството на хлебното зърно да бъде по-добро от миналогодишното.

 

„Специално в Южна България пшеницата почти е узряла и при добри условия жътвата може да започне още от 25 юни, посочи още Вукодинов.

 

В момента в южната част на страната усилелно се прибира ечемикът и рапицата. В Северна България обаче жътвата на ечемика е в началото си.

 

Представителите на асоциацията на зърнопроизводителите смятат, че при сегашното състояние на посевите тазгодишната житна реколта ще бъде с около 20% по-малка от миналогодишната. Това означава, че производството ще се движи около 4 милиона тона. Заедно със запасите от стара реколта количествата ще бъдат напълно достатъчни за износ и за вътрешно потребление.