След като Subway стигна до върха, вече пада стремглаво от него

С 43,945 магазина в 110 държави Subway е най-популярната верига ресторанти за бързо хранене в света. Но в навечерието на 50-я й рожден ден нещата не изглаждат толкова добре за в бъдеще.


Продажбите на компанията в САЩ намаляха с 3% през миналата година или с 400 милиона долара, падайки по-бързо от всяка друга американска верига за хранене в топ 25, раказва Business Insider.


Subway се издигаше през последните няколко десетилетия, благодарение на широката гама от вкусове , предлагайки здравословна алтернатива за хората, скептични към бързото хранене, и то на цени, които го направиха неудържим по време на финансовата криза.


Основните противници на веригата обаче - като Chipotle Mexican Grill и Firehouse Subs, побеждават Subway в играта, която самата тя създаде, предлагайки привидно по-свежи и полезни ястия от типа „направи си сам".
В ден днешен хората имат все повече изисквания. Те искат да знаят, че месото, което ядат, е прясно нарязано и затоплено в съд за готвене на пара, а не в микровълнова например.


Тези неща доведоха до това, което анализаторите обясняват като една от най-големите заплахи за майстора на сандвичите - представата на американците за здравословно е еволюирала, докато Subway не е.


Средната печалба от сандвичи, безалкохолни напитки и бисквити в Subway възлиза на $437,000 за миналата година - най-ниската печалба за половин десетилетие. И нещо друго - това е около една пета от типичния McDonald's ресторант, който печели по 2,4 милиона долара от магазин.


След откриването на първите магазини от веригата франчайзът на Subway се разширили до почти всяка улица и мол в Америка. До 2013 г. Subway отваряше по 50 нови магазина за седмица. Днес компанията сервира близо 2,800 сандвича всяка минута, според данните на IBISWorld. Франчайз веригата се разшири много през нови партньри, които управляват и финансират своите магазини в повечето случаи независимо. Веригата се разрасна с 3% миналата година, откривайки по два Subway магазина на ден.


Моделът е привлекателен за собствениците на малък бизнес, защото откриването на нов Subway може да струва само 116,000 долара, според оценките на компанията. Но някои партньори не са доволни, когато открият свой Subway. Най-вече, защото свиването на продажбите на сандвичи увеличава напрежението между двете страни
Франчайз получателите изпитват затруднения при повишаването на заплатите на служителите, защото са в силно напрежение, опитвайки се да държат печалбите високи, да развиват продажбите и да догонват променящите се съставки и менюта.


Напрежението върху собствениците на франчайза обаче има слаб ефект върху ръководството на Subway. Партньорите на компания плащат $15,000 начална такса, плюс 12% седмично от всички приходи, без значение колко добре върви бизнесът.


И още нещо - компанията беше класирана под номер 468 в последен доклад за франчайзинг, а Firehouse Subs и Jersey Mike's Subs заемат 107 и 108 място.


Като оставим настрана проблема с редица получателите на франчайза, Subway изпитва трудности да поддържа здравословния си имидж дори и с менюто си, предназначено за вегетарианци. Предлагането на веригата просто не отговаря на желанията на клиентите, както преди.


Subway направи опити да бъде в крак с променящите се хранителни тенденции, предлагайки топинги като хумус и сос срисача, за да спечели отново потребителите, мислещи за здравето си. Но анализаторите заявяват, че често това е твърде ненавременно и недостатъчно в свят, в който противниците са по-добри в пласирането на качеството си.