Ще възроди ли Рено легендарния „Москвич”?

Рено възражда легендарната през социализма руска марка автомобили „Москвич"? За това намеква информацията, че руското представителство на френската компания Renault е подала заявление за регистрация на търговската марка „Москвич", както и за емблемата, украсяваща популярните автомобили.

 

По информация на Msk Agency, „Рено Россия" е подала в Роспатент няколко заявки, които ще позволят на компанията да придобие словесното обозначение „Москвич" и емблемата, която използваха автомобилите, произведени от московския завод АЗЛК, съобщава kolesa.ru.

 

Всичките регистрационни документи са подадени в общ пакет на 7 октомври, като руското представителство на Renault се явява единствен заявител.

 

Съдейки по текста на съпроводителните документи, Рено регистрира бранда във всичките възможни варианти на изписване, вкл. и англоезичното Moskvich.

 

От прессслужбата на ЗАО „Рено Россия" засега не коментират предприетия ход. Затова и не може да се гадае дали и кога ще видим на пътя новия „Москвич".

 

И все пак, независимо че завод „Москвич" (бивш АЗЛК) бе обявен във фалит в началото на 2015 г., московските власти взеха решение на неговото място да се създаде автомобилен клъстър. Както и да се дадат данъчни преференции за компаниите, който разработят старите и изградят нови производствени площадки.

 

Московският Автомобилен Завод Ленински комсомол (АЗЛК) е създаден през 1945 г. с цел производството на леки автомобили с марката „Москвич". През 1998 г. от завода излезе 5-милионният автомобил на тази марка с името на модела „Княз Владимир". През 2001 г. монтажът на колите бе спрян поради изпадането на предприятието в несъстоятелност, а от 2002 г. бе преустановено и производството на резервни части.