Tesla може да направи с Невада онова, което мафията стори през 40-те

Новият завод за батерии на Tesla Motors в Невада може да повтори това, което гангстерът Бъгси Сийгъл направи за щата през 40-те години: да запали нова индустрия, която да задвижи местната икономика.

 

Сийгъл построил хотел и казино Flamingo в Лас Вегас. Това подпомогнало развитието на пустинния щат като център за хазартни игри и забавления.

 

Днес се очаква 6500-те служители в новия завод за батерии на Tesla близо до град Рено в Невада да избавят щата от податливите на рецесия индустрии, пише в доклада си компанията за кредитен рейтинг Standard & Poor's, цитиран от Bloomberg.

 

Предвижда се заводът, в който заплатата ще е 27 долара на час, да увеличи доходите в щат, където служителите взимат малко повече от 20 долара на час.

 

Това би трябвало да подпомогне данъчните приходи и да намали свиването, което принуди местната власт да намали разходите и да увеличи данъците. От 2007 г. до 2010 г. щатът е загубил 186 300 работни места или 14% от заетостта след най-лошата рецесия от 30-те години на миналия век. Безработицата се задържа с 1,6% над останалата част от САЩ през 2014 г., а нивата на доходите на физически лица на глава от населението са 88% от средното за страната.

 

Бюджетът на Невада беше извън равновесие тази година, след като използва заделените резерви за черни дни, защото приходите от данъци не отговориха на прогнозите.

 

Инвестицията на част от пропуснатите ползи за 1,3 млрд. долара за 20 години в Tesla и данъчните стимули за Apple Inc. и компанията, оперираща с центрове за данни в Лас Вегас - Switch Ltd., може да изравни някои от циклите на разрастване и свиване на щата. 12 фирми са последвали Tesla до строителната площадка на завода.

 

Експертът Дан Шварц заяви, че проектите показват разнообразяването на икономиката и дават сигнал, че Невада е отворена за бизнес.

 

Рейтингът на Standard & Poor's AA за стабилна перспектива дойде във връзка с 334 млн. долара облигации, които щатът започва да продава на 14 октомври.