Print this page

REKREX: Пионери в съвместния стил на управление Интервю на Биляна Стефанова

Даниела Бадалута е предприемач с 14-годишен опит, лицензиран адвокат, завършила e няколко програми за обучение в областта на бизнес администрацията, лидерството, комуникациите, икономиката и застраховането.
Като предприемач, тя е убедена, че предизвикателствата в застрахователния сектор предлагат неизследвани до този момент възможности и създава със собствен капитал Recrex Румъния, RECREX България и RECREX Antifraud Center в Румъния.

През 2019 г. RECREX получи престижното отличие КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА в категория ЗАСТРАХОВАНЕ за „Непрекъснато подобряване на качеството на предлагания продукт/ услуга“. Това се случи по време на ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА, организирани от списанията Bulgaria Business Review, Business Lady и Business Lady Club. През същата година Даниела Бадалута беше обявена за предприемач на годината в Европа с отличие „40 под 40“ на срещата на върха на Elite Awards в Амстердам.

„Смятам, че нетуъркингът е много ценен в днешно време, това са общностите, които изграждаме около себе си, с хора, с които споделяме едни и същи ценности и интереси. Тази награда е за моя екип, за моите партньори, за хората, които ми се довериха и ми се доверяват и ме подкрепят “, каза Даниела Бадалута по повод получаването на наградата.
Наградите Business Elite се връчват в световен мащаб на млади предприемачи и лидери с изключителни резултати в своята област на дейност, които прилагат иновации и вдъхновяват общностите, към които принадлежат.

1. Поздравления. Тази година се навършват 10 години от основаването на RECREX. Каква е тайната на успеха на компанията, която сте изградили и какви са краткосрочните ви бизнес планове?

След основаването на първата компания RECREX Румъния със собствен капитал през 2010 г., визията и убеждението беше, че предизвикателствата на другите компании са големи нови възможности за нашето развитие, а на застрахователния пазар едно от най-големите предизвикателства бяха управлението на застрахователни искове. През 2015 г. беше основана RECREX България, която започна да предоставя услуги на българските компании от цяла Европа, както и за компании от Европа, представлявайки Crawford от 2019 г.
В същото време определихме и разработихме уникални услуги и специално разработени продукти, които помагат на застрахователните компании да развиват своята дейност и да се разширяват на други чужди пазари. RECREX ги подкрепя в тяхната интернационализация.
Ето как се разви едно от най-сложните направления на бизнеса ни, това за борба с измамите (Antifraud) в застраховането, специализирано в предявяването на претенции за възстановяване на суми при трансгранични искове, чрез продукти като Antifraud Buffering претенции, проучвания на Antifraud и частни разследвания, като основи и развитие на RECREX AFC - Център за борба с измамите.
Тайната на всеки успех е в постоянството и адаптирането към новите тенденции и правила, RECREX винаги успешно е преодолявала предизвикателствата, благодарение на екипа от професионалисти, които са фокусирани върху намирането на устойчиви решения.
Част от бъдещите плановете на RECREX са да продължаваме да консолидираме позициите си на пазара и да разширяваме портфолиото от услуги и клиенти чрез мрежата, от която сме част.

2. RECREX е успешен бизнес, но искаме да знаем кое е най-важното постижение на вашата компания?

Най-голямото удовлетворение е, когато екипът на RECREX открие измама и чрез тези разследвания ние не само защитаваме интересите и носим икономически ползи на застрахователните компании, но и допринасяме за доброто на застрахователния пазар, което води до по-ниска цена на застрахователната премия. Чрез мрежата на CRAWFORD застрахователите разполагат с целия набор от услуги, но по-важното е, че разполагат с по един (отделен) представител за всяко задание, който е фокусиран върху техните интереси. България е една от страните в Европа с най-висок процент на чуждестранни вземания, тарифата по MTPL е най-малка, а размерът на обезщетението е най-висок. Този аспект силно повлия на застрахователния пазар, правилата на кореспондентския мандат не винаги се спазват от някои представители на претенции и коефициентът на умишлените измами е много висок в системата на зелената карта. Това често се прави от мрежи и групи, които имат този тип дейност.
Най-новата мрежа от този вид, открита от RECREX, беше от група, съставена от хора с румънско и българско гражданство. Чрез изобретателната система „ modus operands“ те успели да излъжат хората, с които са били в контакт и спечелили стотици хиляди евро. Тази мрежа беше открита от RECREX по искане на застрахователя, като се има предвид, че нейният кореспондент не разполагаше с ресурси за идентифициране и провеждане на тези разследвания.
Както неведнъж сме заявявали, правилното управление на исковете и интегрираните системи за борба с измамите водят до успех в застрахователния бизнес, а застрахователите, особено от България, трябва да обърнат внимание на външните си партньори и кореспонденти, за да изпълнят ролята си на водеща страна и да знаят как да оперират на територията, на която ги представляват, така че Националното застрахователно бюро и Гаранционният фонд в България да не бъдат засегнати.

3. Миналата година RECREX се присъедини към най-голямата мрежова компания в света - Independent Correspondent, част от Crawford & Company®, САЩ. Какво означава това за развитието на RECREX?

RECREX е изключителен независим кореспондент на TPA (трета страна) в Crawford & Company® за България, Румъния и Република Молдова, които приеха стандартите и политиките на Crawford, фокусирани върху интересите на клиента и притежава портфолио от продукти, отговарящи на предизвикателствата на клиента.
Crawford & Company® е най-големият публичен независим доставчик на решения за управление на искове и аутсорсинг на брокери, превозвачи и корпорации с разширена мрежа от глобални експерти, обслужващи клиенти в повече от 70 страни. Нашето иновативно портфолио от решения, основани на технологии, са водещи в индустрията и допринасят към нашата мисия да възстановяваме и подобряваме живота, бизнеса и общностите по целия свят. Повече от 75 години Crawford решава предизвикателствата в света за справяне с претенции и помага на бизнеса да запази фокуса си там, където му е мястото - върху хората.
Пакетите за услуги са персонализирани, за да покрият нуждите на всеки клиент или партньор. RECREX са част от екип от елитни професионалисти и разполагаме с технология от най-ново поколение, мрежа, която обхваща цяла Европа и извън нея и сме горди да добавим стойност с нашите иновативни продукти и различен подход за глобални решения.
Интернационализацията и глобализацията доведоха до създаването на продукти като Координационния център, който носи ползи за всеки клиент и партньор, привилегирован да има единна услуга, още повече на техния собствен език за искове в системата на Зелената карта в цяла Европа, а чрез мрежата на Crawford се изпълняват както чуждестранни, така и вътрешни искове.

4. Вие бяхте един от лекторите на Икономическия форум „BUSINESS EXCELLENCE 2022” и говорихте за новия подход на управление, за предизвикателствата на бъдещето като новите тенденции и растежа на потреблението, новите поколения и адекватността на днешното образование в посока нови технологии и невидими плащания. Можете ли с няколко думи да обобщите визията си за бъдещото икономическо развитие?

Намираме се в ерата на технологиите, в която процесите променят постоянния си поток, но и следващите поколения имат различен подход, поради което вярвам, че съвместното управление или съвместното предприемачество ще се възприемат все по-често от големите компании и в крайна сметка ще се превърнат в хъбове, които да допринесат на глобално ниво за интернационализацията и глобализацията на пазарите.
Всяка икономика е подкрепена от частните компании, които са неин основен стълб, но предприемачеството се насърчава много през последните десетилетия. Еволюцията на предприемачеството е към предприемачество в рамките на хъбове, който може да предоставя глобални услуги и продукти, променяйки подхода на управление.
Това, че сте добър в това, което правите професионално, не означава, че сте и успешен предприемач, поради което много хора, които са специализирани в дадена област, избират да предоставят аутсорсинг или вътрешнопремиерни услуги. Особено в Централна и Източна Европа, голямо предизвикателство в тази ера е липсата на персонал, особено на квалифицирания персонал, поради което тези високо опитни и висококвалифицирани специалисти искат да бъдат предприемачи и да бъдат шефове на себе си, без да се ограничават с работно място или програма.

5. Коя е Даниела Бадалута и как стана едно от най-важните имена в Европа и САЩ на застрахователния пазар? Как бизнес дама успя да постигне такъв огромен успех на пазар, доминиран от мъже?

Първата ми цел беше да добавя стойност в областта, в която работя и да бъда сред най-добрите, да внеса положително въздействие в живота на други хора, да израсна като лидер в глобален мащаб, защото виждам такъв голям потенциал. Започвайки преди 14 години като предприемач, бях убедена, че фокусът ми винаги трябва да е върху постоянството и ученето, любопитството да знам и радостта от това да случвате нещата по най-добрия начин чрез иновации и инициатива.
Един лидер е добър, когато се грижи за другите, интересува се от нуждите на екипа и клиентите, събаря ограниченията по пол или възраст, демонстрира сериозност и ангажираност. Аз лично научих пет различни езика, а също така почерпих знание от различни области като юридическо училище, мениджмънт, лидерство, комуникация, икономика, застраховане, психотерапия и инженерство. Получих предприемаческо и лидерско образование от най-ранна възраст чрез успеха в семейството ми и от тази възраст разбрах, че това искам да правя в професионалната си кариера.
От големия си опит като международен лидер направих извода, че дори да си на правилния път, ще бъдеш стъпкан, ако останеш просто лидер, защото самопознанието е безценно при професионалното изкачване и е ръководство за вземане на стратегически решения с реализъм и доверие, но в същото време при избора на хора в екипа и тяхната подкрепа.
Когато говорим за правене на бизнес или ръководенето на група от професионалисти, твърдостта на характера и решимостта да победиш трябва да доминират и в същото време да внушаваш безопасност и сила в организацията на хората и бизнеса, включително застрахователния бизнес. Лидерът успява да популяризира бизнес модел, който се гради на основата на ценности като професионализъм, инициативен дух, доверие и иновации.

6. Знаем, че развитието не е константа, и че RECREX продължава да заема водеща позиция на европейския пазар, но кои бяха най-големите предизвикателства през 10-те години дейност?

В Теорията на икономиката се говори за кривата на еволюция на една компания и като мениджър е препоръчително да сте наясно, че винаги има предизвикателства и вие трябва да приложите разумно методите на управление на риска. Не винаги е възможно да се предвиди определен тип поведение на някои играчи на пазара и най-голямото предизвикателство, с което една компания може да се срещне в своето развитие и с което RECREX се сблъска, е нелоялна конкуренция и използването на незаконни методи от някои играчи на пазара, субективност или некоректност на някои мениджъри в публичните институции, също чрез неверни изявления, омраза и расизъм, но ние сме уверени в справедливостта и в лидерите на пазара, които имаха достойнството да се въздържат от гореспоменатото и ние продължаваме да бъдем надеждни партньори.
RECREX демонстрира сериозност и ефективност, ангажираност и фокусиране върху устойчиви решения, предлагайки на клиентите доверие, знания и професионален екип на високо ниво, а резултатът се отразява в икономическите ползи на нашите клиенти.

7. Какво бихте искали да бъде вашето наследство?

Толкова се радвам, че ми задавате този въпрос! Важно е да сте наясно с наследството, което оставяте, тъй като то носи смисъл и посока на работата ви като лидер, за да зададете тон на културата във вашата организация и всеки от нас оставя наследство в този свят.
Добре е да сме наясно, че това, което правим и развиваме оказва влияние не само върху социалната и културната, но и върху макроикономическата среда. Като предприемач и лидер считам, че това, което създавам и изграждам, не го правя за себе си, а за да добавя стойност към общите усилия за един по-добър свят, чрез създаване на хармонични отношения на работното място, с партньорите и сътрудниците, чрез иновации и различен подход, който помага за еволюцията на този свят.
Вярвам, че най-голямото наследство, което един лидер може да остави, е да развие други лидери, да ги развие възможно най-широко и в дълбочина, да обучи служителите си, които ще обучат семействата си, а те общностите, да споделят вашите изследвания и знания и заедно с други открития да допринесат за постигане на обща цел, за едно по-добро съвместно общество.

8. Кои са най-силните ви качества?

Не е лесно да оцените себе си; най-добре е да оставите другите да го правят. Лидерът обаче знае какви са неговите качества и какво трябва да подобри.
Казват, че когато научиш чужд език се адаптираш към нова култура и когато говориш на този език, си част от тази култура и едно от тези качества е адаптивността към новите култури, като приемаш различията и се наслаждаваш на приликите, така че аз се чувствам благословена да говоря пет различни езика. Много пъти съм вдъхновявала другите чрез елегантност и благородство да се отнасят към другите, независимо какви качества или способности имат, пол, социален статус, култура или възраст.
Но аз най-вече съм лидер, който има таланта и смелостта да бъде предприемач, така че този талант е сбор от качества като почтеност, смелост, вдъхновител, емоционална интелигентност, креативност и иновации, увереност и не на последно място човечност.


9. Какво ви вдъхновява и какво ви спира?

Светът, в който живеем е красив, а природата и децата са моето основно вдъхновение. Когато искате да помогнете, нуждите и предизвикателствата на другите ви вдъхновяват и ви помагат да бъдете иновативни, създаващи и развиващи. Въпреки че имам висока степен на толерантност към различията, спирам, когато има липса на човешко качество, мъдрост или добросъвестност в другите хора или организации. От моя опит научих, че мога да избирам или избягвам тези ситуации, защото избирам да живея всеки ден възможно най- красиво.


10. Какъв е най-големият риск, който сте поемали?

Преди 10 години основах Recrex, защото обичам това, което правя, но поех най-големия риск, когато се отказах да живея в развита страна и избрах да живея в регион в развитие, преместих семейството си, защото вярвам в това, което мога да направя и в това, което знам и съм научила, но не на последно място, когато видях какъв може да бъде приносът ми за развитието на този регион в Източна Европа.