Print this page

SHIMANI - Шепотът на красотата

Създателката на луксозната козметична линия SHIMANI - Станислава Павлова, е уникален човек, точно като кремовете, които създава. Малко хора знаят, че тя вдъхва живот на марката си в най-трудната година през последните 50 в историята - 2020, когато целият свят беше COVID-19.

В света на Станислава обаче няма пандемия, а само мечти, страст и всеотдайна работа. Когато поема първия крем с марка SHIMANI в ръцете си, разбира, че всичко си е заслужавало.

Как избра името SHIMANI?

Когато избирах името на моя козметичен бранд, исках да намеря дума, с която да опиша по нов, мой начин, красивата жена. Представям си я нежна, но силна, грижовна, но смела. Лицето й е открито и чисто, а кожата - като нежен лист на роза. В нея се крие нежната сила на природата, неподвластна на времето и стихиите.

В съзнанието ми спонтанно изникна образът на изключително красива жена, която бях срещнала в Шри Ланка - Шимани.

За мен тя беше олицетворение на женствеността и добротата.

Прошепнах „Шимани“ още веднъж и вече знаех - това е името на моята сбъдната мечта - луксозен козметичен бранд с продукти за жени, които държат на красотата си.

SHIMANI означава “блестящи диаманти” - точно каквито са жените, за които творим нашата козметика.

Няколко месеца по-късно прошепнатото име вече грееше на прекрасните опаковки на нашите продукти. Създадени от талантливата ръка на дизайнерката Савина Деянова, те се превърнаха в удобен дом на кремовете SHIMANI.

Нашите блестящи като диаманти формули са вече 7, разделени в 2 основни серии:

Първата е SHIMANI SMART - иновативна анти-ейдж козметика със съдържание на желязо. Ние сме първите в света, които влагаме тривалентното желязо като активна съставка против стареене. Интересен факт е, че два от кремовете ни са виолетови, което се дължи на микса от съставки, който сме използвали.

Втората ни серия е SHIMANI Cream of Life - 100% натурални продукти, създадени само от природни масла и пчелен восък.

Продуктите на SHIMANI не съдържат парабени, силикони, алергени, петролни деривати, ГМО, изкуствени оцветители.

Гордея се, че успяхме да съчетаем по уникален начин природата и науката, без да тестваме върху животни. SHIMANI SMART серията ни също така е и веган.

Само за няколко месеца SHIMANI се превърна в достойна за награда луксозна козметична серия, новата дума за женска красота.

Изглежда така, сякаш най-трудното е минало. Кремовете вече са факт, сега чакате поръчки. Или?

О не, трудното сега започва. Но аз не го наричам трудно, а хубаво и предизвикателно. Да си собственик на бизнес, майка, съпруга и нормален човек едновременно се оказа вълнуващо приключение и непрестанни опити за жонглиране с кристални топки. Но на мен май това жонглиране ми дава силите и усмивката да се събуждам всеки следващ ден още по-мотивирана.

С кои успехи от последните месеци се гордееш най-много?

Само през първата година от съществуването си SHIMANI спечели 3 награди. Серията Smart Skincare спечели 2 награди - „Въвеждане на нов продукт“ и „Иновации в дерматологията и козметиката“ на Business Lady Club Bulgaria.

А няколко месеца по-късно компанията ни бе отличена с първо място за „Най-успешна иновативна фирма“ от съвета по иновации към Българската търговско-промишлена палата.

Още повече ме радват наградите, които получаваме от клиентите ни под формата на положителни отзиви.

Най-скъпият на сърцето ти клиент?

Всичките до един, но все пак най-ясно помня вълнението от първата поръчка. Дамата имаше розацея - хронично възпаление на кожата на лицето. При него се наблюдава зачервяване на кожата, появяване на разширени кожни съдове, съпроводени с червеникави пъпки. Препоръчахме й Cream of Life и тя остана много доволна от резултата. А това за нас беше изключително важно признание за работата, която сме свършили. Сега тя ни препоръчва на всичките си приятелки.

Помня ясно и колета с кремове SHIMANI, който лично изпратих по пощата на първата ни клиентка във Франция преди няколко дни.

Какво си планирала занапред?

Предстои съвсем скоро да пуснем 3 маски и ексфолиант. Получихме толкова запитвания от клиентките ни за такъв тип продукти, че нямаше как да не се вслушаме и да се съобразим с тях. Очаквайте скоро :)

Как се отрази ситуацията, предизвикана от COVID-19 на бизнеса ти?

Ние стартирахме точно тогава, когато започваше COVID кризата. Имах различна представа за всичко – исках да посещавам изложения, да представям марката си. Но тъй като не знаехме какво ще се случи по време на кризата, трябваше често да променяме идеите си и да бъдем адаптивни към случващото се. Видях по себе си, че е много по-лесно да започнеш бизнес по време на криза, отколкото да адаптираш вече съществуващ, защото ако трябва да адаптираш от офлайн към онлайн бизнес е много по-трудно, отколкото да започнеш директно онлайн и да следваш това, което кризата изисква. Но за да се развие качествено един бизнес не може да разчитаме само на онлайн пространството.

Трябва да се приложи 360 градуса маркетинг: да се работи много онлайн, да се инвестира в реклама, работа с инфлуенсъри, посещения на изложения, раздаване на мостри и брошури, да има директен контакт с клиентите. Например за нас е много важно да получаваме обратна връзка от клиентите ни, това дава резултати.

След преминаването на всичко онлайн, цената на рекламата в социалните мрежи драстично се повиши в сравнение с преди. Клиентите се сблъскват с много реклами и за да ги впечатлиш трябва да създаваш нови, различни продукти и така да бъдеш забелязан. В нашата сфера се разчита на дългосрочни клиенти, които се създават не само чрез медийна реклама, а и чрез препоръки от уста на уста. Повечето клиенти разчитат на препоръка от приятел, отколкото на реклама в интернет.

Какво е мнението ти за женското предприемачество в България и ти като жена от бизнеса сблъсквала ли си се с някакви стереотипи?

В България сме много привилегировани в тези среди, аз виждам едно разбирателство. Според мен България е на едно от първите места в приемането на жените в бизнеса, които са на висока позиция. Винаги съм била приемана.

Можеш ли да кажеш, че жените са силно подкрепяни? Усещаш ли подкрепа?

Специално аз, да. Подкрепяна съм от семейство, приятели, близки, без които никога не бих се справила. Много е важно хората около теб да вярват в теб и идеята ти, за да можеш да черпиш вдъхновение и кураж. Когато си обграден от такъв тип хора, това ти помага да ти „поникнат крила“ и да продължиш с пълна сила.

Когато си била на друга позиция и си пътувала в чужбина, сблъсквала ли си се със стереотипа относно жените със собствен бизнес или на по-висока позиция в компаниите и организациите?

Бих казала, че да. В началото на срещите имаше едно усещане, че си малко момиченце, изправило се пред едни от най-големите фирми. Но както са казали хората „По вида те посрещат, по ума те изпращат.“ Имали сме преговори, които са били продължителни – години, но това не ме е отказвало и тогава съм постигнала едни от най-големите си резултати. Искам да кажа, че когато започне разговор и знанията ти бъдат забелязани, тогава се усеща респект. Тогава няма значение дали си мъж или жена, важни са качествата и уменията ти.


Интервюто взе: Велина Томова

---

Повече за SHIMANI Smart Skincare може да научите на www.shimani.bg

Последвайте SHIMANI в социалните мрежи:

Facebook: Shimani Bulgaria

Instagram: shimani_bg