Ханс-Вернер Зин – „Една еврозона, в която може само да се влиза, но не може да се излиза, е затвор“

Малко преди решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за основния лихвен процент в еврозоната германският икономист Ханс-Вернер Зин отново попадна във вестникарските заглавия. Президентът на германския институт за икономически изследвания Ifo критикува остро политиката на гуверньора на ЕЦБ Марио Драги. По думите му банката е превишила правомощията си и се е превърнала в кредитор на проблемни банки. Според Зин така ЕЦБ рискува парите на данъкоплатците.


Според икономиста европейският Юг продължава да има прекомерни заплати. Увеличаването на трудовите възнаграждения в южноевропейските страни е било възможно чрез щедър поток от кредити и надвишава сериозно нарастването на производството. Това от своя страна е унищожило конкурентоспособността. Всичко това е било компенсирано отчасти от субсидирани заеми, но като цяло трудът в тези страни остава твърде скъп.


С изключение на Ирландия в останалите кризисни страни са се случили много малко реформи, а разходите за труд продължават да са високи. За професора по икономика от Мюнхен не е кощунство да се мисли за временно оттегляне на „проблемните деца“ от еврозоната. Това би било от помощ за местното население, сигурен е Зин.


„Аз предполагам такава възможност от няколко години, преди да е съществувала AFD изобщо (б. ред. германската партия AFD предложи наскоро излизането на някои страни от еврозоната). Една еврозона, в която може само да се влиза, но не може да се излиза, е затвор. Аз не разбирам този абсолютизъм – да не може да се напуска зоната. Това е само в интерес на тези, които са инвестирали парите си там, защото при напускане на еврозоната автоматично може да се мисли за „подстригване на дълга“. Но за населението на тези държави не е правилната стратегията да се придържат стриктно към еврото“, казва Зин в интервю за Wall Street Journal.


Същевременно икономистът критикува германския канцлер Ангела Меркел и финансовия министър на страната Волфганг Шойбле, които виждат във възстановяването на кризисните страни Португалия, Испания и Ирландия „своя политически успех“.


Зин е скептично настроен към успехите на страните, с изключение на Ирландия. „Те са напуснали спасителните пакети, защото ние обещахме гаранции по заемите на инвеститорите. Така те отново могат да вземат заеми от капиталовия пазар, разбира се. Купувачите на държавни ценни книжа знаят, че могат да преотстъпят тези книжа на ЕЦБ при евентуален държавен фалит заради програмата за директните монетарни транзакции, казва още Зин.