Интегрират се борсите в София, Скопие и Загреб

На специална церемония в Скопие фондови борси в София, Скопие и Загреб подписаха с Европейската банка за възстановяване и развитие споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ. По него ЕБВР предоставя безвъзмездна помощ от €540 000, за да се въведе електронна система за извършване на поръчките. Успоредно с това участващите фондови борси предоставят по €80 000 всяка за увеличаване на капитала на SEE Link, за да бъде създадена платформа за търговия на ценни книжа, регистрирани на съответните борси. Целта е да се създаде функционален модел за връзка, която ще бъде от полза за всички регионални участници на пазарите на ценни книжа.


През май трите фондови борси учредиха SEE Link, акционерно дружество със седалище в Скопие. Всяка от страните има равен дял в него.


SEE Link ще стандартизира и подобри финансовите услуги в региона, което ще го направи по-привлекателен за международните инвеститори, включително ЕБВР", каза представителят на ЕБВР Яцек Кубас по време на церемонията по подписването в македонската столица Скопие.