Министър Терзиева настоява за фонд за подпомагане и след природните катаклизми

Щетите по пътищата в Приморско и Созопол след пороя са за 3 млн. лв.

 

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева смята, че трябва да има специален фонд, от който да бъдат подпомагани бедстващи райони след природни катаклизми.

 

Във връзка с последните поройни дъждове в района на Приморско и Созопол министърът уточни, че трябва да се заделят повече средства предвид природните бедствия и държавата да се включва активно във възстановяването на щетите.

 

Тя добави, че е предприела мерки и веднага на място са изпратени представители на ВиК-Бургас и Агенция "Пътна инфраструктура".

 

Днес тази комисия й е докладвала, че разрушенията по пътищата са за около 3 милиона лева. Сумата за ВиК съоръженията все още се уточнява.

 

За южния плаж в Приморско Терзиева каза, че подобни проблеми има и по Северното Черноморие. Пясъчната ивица бе отнесена от водата при последните поройни дъждове, а плажът е отдаден на концесия. Терзиева добави, че 50% от концесионната такса ежегодно се връща към общините.

 

Тя уточни, че ще изпрати писмо до кмета за пренасочване на тези средства във възстановяването на плажа в Приморско. Подобни писма вече са разпратени до кметове по Северното Черноморие.

 

Министър Терзиева откри пътен възел "Българово" на автомагистрала "Тракия". Стойността му е 2 милиона лева.