Дефицитът в бюджета на НЗОК стъпва на 225 млн.лв., според компетенцията на МФ

Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) може да бъде покрит с 225 милиона лева. Това сочат разчетите на Министерството на финансите, представени по време на продължаващото извънредно заседание на Надзорния съвет на Касата, предаде БТА.

 

Сумата обаче е значително по-ниска от обявения от шефа на Касата недостиг. По данни на управителя на фонда Румяна Тодорова очертаващият се дефицит в НЗОК към края на годината е 490 млн. лв. За недостиг в такъв размер алармират от месеци насам и от Българския лекарски съюз.

 

В писмото от Петър Чобанов до Таня Андреева се казва, че "осигуряването на допълнителни средства по бюджета на НЗОК за 2014 година е възможно да се осъществи единствено за сметка на съответно намаление на разходите по бюджетите на министерствата и ведомствата, като оценката за тези средства е 225 млн. лева".

 

Чобанов предлага двете министерства да изготвят съвместен доклад до премиера Пламен Орешарски с предложение за увеличение на разходите по бюджета на НЗОК с посочената сума, както и за предприемане на действия за заздравяване на системата.

 

Според заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, ако няма актуализация на бюджета на НЗОК, на болниците ще може да се плаща по 107 млн. лева месечно до края на годината. В момента месечните разходи на болниците достигат приблизително 150 млн. лева, допълни той.

 

Припомняме, че НЗОК настоява актуализацията на бюджета й за тази година да е с 328 милиона лева. Миналия петък обаче Министерският съвет не прие предложението за актуализация на бюджета с тази сума с мотив, че предложението не е било финансово обосновано от здравния министър.

 

Още в края на юни председателят на Надзорния съвет на Касата Бойко Пенков заяви, че държавата би могла да осигури между 160 и 200 милиона лева за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса. Според заместник-министъра на здравеопазването останалата сума до 328 милиона лева, колкото е изчисленият от Надзорния съвет на Касата дефицит, може да бъде осигурена до края на годината от очаквани по-големи приходи от здравни вноски. Пенков коментира, че приходната агенция вече е взела мерки за това.

 

Днешното предложение на МФ трябва да бъде обсъдено и прието от правителството и след това да бъде предложено на Народното събрание. Едва след това могат да бъдат отпуснати допълнителните пари за здраве.

 

Днес здравният министър Таня Андреева потвърди, че в момента Здравната каса има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения.
Притесненията на Касата са за това, че към края на годината ще се оформи дефицит и при смяна на правителство и разпускане на Парламента може да няма кой да актуализира бюджета през есента.

 

След заседанието членове на надзора обявиха, че Надзорният съвет на Здравната каса настоява за актуализация от 328 млн. лева и отхвърля предложението на МФ за 225 млн. лв.*, съобщи БНР.