„Липсва организация за излизане от ситуацията“ – заяви Илияна Цанова относно блокираните евросредства

България рискува да загуби над 190 млн. евро по оперативните програми, Програмата за селските райони и програма „Рибарство“. Това показва анализ, направен от служебното правителство през последните три седмици, за усвояването на евросредствата, съобщи вицепремиерът Илияна Цанова, която отговаря за еврофондовете.


Най-тежко е положението с програма „Околна среда“, по която плащанията са блокирани от ЕК, отчете вицепремиерът. "Заварихме необработени искания за плащания от изпълнители на 200 проекта на обща стойност 300 млн. лв. На практика по програмата не е плащано от половин година", каза Цанова. Според нея липсва организация за излизане от ситуацията.


Сериозни проблеми имало и заради спрените две направления по програма „Регионално развитие" - за градско развитие и туризъм, посочи Цанова и напомни, че сертифициращият орган беше спрял с основание и останалите плащания по програмата. Дългът към общините и строителите по думите й е достигнал над 800 млн. лв.


Сериозно са забавени някои от обектите на програма „Транспорт“ въпреки регулярните плащания. Това според Цанова се дължи на занижен контрол на работата на строителните фирми.


„Всичко това даде сигнал на ЕК, че в България има риск, затова се стигна до спиране на финансирането по две от програмите“, каза още вицепремиерът. Като цяло тя отчита недобра организация и липса на капацитет, засягащи всички оперативни програми. Имало повторение на едни и същи грешки в различни органи.


По общото изпълнение на всички оперативни програми рискът от загуба на средства е 105 млн. евро. И това е оптимистичният вариант, смята Цанова.

 

Загубата можела да бъде и по-голяма заради четири големи проекта по „Околна среда“, които не са одобрени от ЕК, както и заради нерешения въпрос с ДДС пак по тази програма.


Рискът от загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и програма „Рибарство“ е около 84 млн. евро. Така общата сума за загуба от всички еврофондове е близо 190 млн. евро, изчисли Цанова.


Тя посочи какви мерки са предприети, за да бъде ограничена загубата на средства.


„Възстановихме плащанията по „Регионално развитие“ със 188 млн. лв. от бюджета. Имаме готовност да започнем плащанията и по „Околна среда“, заяви Цанова.