„Ако се завърне европейската дългова криза, цената на златото ще се покачи“ - Благовест Белев

До края на 2014 г. инвестициите в злато ще бъдат малко по-изгодни от банковите депозити. В момента за новите срочни влогове със срок от 6 до 12 месеца средната лихва на пазара у нас се движи около 3,43%, показват данните на БНБ. В същото време, ако ситуацията на световните финансови пазари остане каквато е в момента, цената на златото ще нарасне с поне 5%, смята управителят на "Тавекс" Благовест Белев.


"Ако нещата са спокойни, можем да очакваме, че при златото ще има ръст, но той ще бъде в рамките на 5 до 10%", казва той. В същото време обаче, ако станем свидетели на някакви сериозни сътресения, скокът в цената на златото може да стане и двойно по-голям. "Има доста финансови подводни камъни, които дебнат като проблеми. Едно потенциално връщане на европейската дългова криза може веднага да задвижи цената на златото нагоре", смята Белев. "Такива проблеми обикновено задвижват други последствия след себе си и подхващат някаква нова криза. Ако нещо такова се задвижи по-силно, очаквам цената на златото доста да нарасне и да се увеличи с двадесетина процента спрямо сегашните нива", обясни Белев.


В същото време у нас вече са наблюдава повишено търсене на инвестиционно злато, съобщава още управителят на "Тавекс". В първата седмица след като се появиха проблемите на нашия банков пазар и някои хора и фирми започнаха да изтеглят спестяванията си, търсенето на злато веднага се е увеличило. Така търгуваните обеми са се вдигнали с 60% спрямо предходните седмици, отбелязва Белев. В момента обаче нещата са се успокоили и нивата на търсене на инвестиционно злато са на нивата от първата половина на годината. "За това обаче има и още една причина - отпускарският сезон, през който повечето неща затихват", казва Белев. През септември обаче, когато бизнесът влезе в ритъм, той чака отново да има ръст на сделките.