Цветущ период за измерителите на БФБ

След като два дни капиталовите пазари в Европа бележат сериозни повишения стимулирани от спекулациите, че политиците ще подкрепят предложението за отпускане на допълнителни стимули за икономиката в региона, днес пазарите на старият континент остават почти без промяна запазвайки положителната си нагласа.

 

Във вторник обстановката на Българската фондова борса изглеждаше повече от оптимистична. Основните измерители се наредиха изцяло в зеленият сектор, като SOFIX и BGREIT добавиха по 1.25% към пазарните си оценки. Оборотът в края на деня достигна 490 хил. лева, а на първа позиция със сумата от 184 хил. лева застанаха акциите на ХимимпорАД. Холдинговите книжа добавиха нови 1.15% към борсовата си стойност и завършиха на ниво от 2.02 лева за брой ценна книга. С оборот от 40 хил. лева и ръст от 6.22 до 1.19 лева цена на затваряне се отчетоха и книжата на Централна кооперативна банка АД.


Сред печелившите с ръстове до 5% се наредиха още Холдинг нов век АД, СофармаАД, Софарма трейдинтАД и Софарма имотиАДСИЦ, МонбатАД, АлбенаАД и други.


На пазара за компенсаторни инструменти от две сделки на цена от 46.6 стотинки за лев номинал жилищните записи изтриха част от вчерашната си загуба като добавиха 7.87% към пазарната си оценка. Другите два участника в сегмента отчетоха леки понижения като компенсаторните записи се смъкнаха до 48.7 лева за брой, а земеделските бонове отстъпиха до цена от 58.1 стотинки за една ценна книга.