Пострадаха ли държавите изнасящи рибни продукти за Русия от санкциите наложени от ЕС?

Европейският износ на риба и морски продукти, засегнат от руското ембарго, се оценява на 144 милиона евро, което се равнява на 2 процента от продукцията на рибарския сектор в ЕС.

 

Това заяви днес еврокомисарят по морските въпроси и риболова Мария Даманаки, цитирана от ИТАР-ТАСС.

 

Според данни на Европейската комисия през 2013 г. основни износители на морски продукти за Русия са били Дания, Латвия, Великобритания, Ирландия, Естония, Испания и Франция. Общият европейски износ на риба и морски продукти в Русия е бил на стойност 199 млн. евро.

 

ЕК ще помогне на рибарския сектор, пострадал от руското ембарго, преразпределяйки риболовни квоти и пари, посочва Даманаки в писмо до секторната комисия на Европейския парламент.

 

Еврокомисарят предлага ЕС възможно най-скоро да се възползва от средствата от европейския фонд за единна морска и риболовна политика. Тези пари ще позволят на производителите на риба да платят за съхранението на излишната продукция, която не могат да изнасят в Русия, до намирането на нови пазари, отбелязва Даманаки.

 

Еврокомисарят обеща също така предвид извънредните обстоятелства да разреши част от риболовните квоти за 2014 година, неизползвани заради пазарния излишък, да бъде прехвърлена за 2015 година.

 

Същевременно по-рано днес бе съобщено, че Фарьорските острови (автономна област под суверенитета на Дания) имат възможност да увеличат износа на риба и рибни продукти за Русия.