Ако „Околна среда“ е изрядна, плащанията по оперативните програми в България ще бъдат възстановени

Европейската комисия е изразила готовност да действа максимално бързо за възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми в България, е станало ясно на среща в Брюксел между заместник министър-председателя по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова и европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан, предаде пресслужбата на ЕС.


Според Цанова посланието от срещата е "силно окуражително за България". "Получихме не само уверение, че комисията ще действа максимално бързо, но начертахме и план за действие. Ако изпълним посочените стъпки, има реална възможност плащанията да бъдат възстановени в края на октомври или началото на ноември", коментира вицепремиерът.


Европейската комисия е изразила готовност да се разделят проверките по ос 1 и ос 3 на оперативна програма "Регионално развитие. Така още в средата на месец октомври ЕК ще извърши одиторската проверка по ос 3 и по оперативна програма "Околна среда". Ако резултатите от нея са положителни, веднага ще се премине към възстановяване на плащанията", подчертава Цанова.


По време на срещата е било потвърдено, че финансовата корекция по оперативна програма "Околна среда" от 9.5% ще бъде наложена само върху идентифицираните 239 проблемни договора за възлагане на обществени поръчки на обща стойност 1.609 млрд. лева. Финансовата корекция в размер на 153 милиона лева ще бъде пренасочена за финансиране на други проекти.


Според комисар Йоханес Хан е необходимо България да покаже ефективното функциониране на системите за управление и контрол. В Брюксел вицепремиерът Илияна Цанова е посочила, че страната ни е изправена пред сериозни предизвикателства не само по отношение на усвояването на достатъчно средства, за да бъде намален рискът от загуби, но и поради необходимостта това да бъде постигнато при стриктна бюджетна дисциплина и строги фискални параметри.