НАП сигнализира за евентуална измама – самите те не изискват данни за кредитни карти в електронни форми

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти да бъде попълвана в електронни форми или изпращана по електронна поща. Това става ясно от информацията на приходната агенция.

 

Получените от клиентите на НАП електронни писма, в които на английски език се съобщава за възстановяване на данък от 977.93 или 481.22 BGN, са най-вероятно опит за измама. Гражданите, получили писмо с подобно съдържание могат да се свържат с НАП за допълнителна информация на телефон 0700 18 700.

 

Приходната агенция е сезирала правоохранителните органи, по случая тече разследване.

 

Миналата седмица пред Дарик радио говорителят на данъчните Росен Бъчваров съобщи, че само за няколко часа в приходната агенция са постъпили над 600 сигнала за мейли на английски език, в които се изисква информация за кредитни карти и банкови сметки, като тя трябва да се въведе, за да се възстанови данък от близо хиляда лева.

 

Нито един от хората, които са подали сигнал в приходната агенция за получен фалшив мейл, не е въвел данните за банковата си сметка, категоричен е Бъчваров. И все пак, ако някой е въвел данни за кредитната си карта в този фалшив мейл, съветът на данъчните е той незабавно да се свърже с банката издател на картата и да я анулира.