Около 40 % от електроенергията в България отива за отопление

ЧЕЗ напомня на клиентите, че с 10 лесни за прилагане стъпки биха могли да намалят размера на сметките си до 15%. „България остава на опашката на ЕС по енергийна ефективност. Близо 40% от използваната електроенергия отива за отопление, докато в евросъюза средният дял е 25%. Това означава, че със застудяването на времето консумацията на ток рязко нараства, а заедно с нея и сметките. Много е важно клиентите да контролират потреблението си и да знаят, че малка промяна в ежедневните навици може да намали значително сметките им“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. Ето и 10 съвета от компанията за разумно и отговорно използване на електроенергията:
1. Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус може да понижи сметката с 10%.
2. Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да намали сметката за подгряване на вода до 10%.
3. При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.
4. Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.
5. Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.
6. Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.
7. Поддържането на чиста решетка на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.
8. Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният лед в него повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).
9. Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.
10. Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират по време на постоянната готовност за работа около 150 kWh електроенергия годишно.