5 лъжи за парите, с които постоянно се успокояваме

Когато се опитваме да си вдъхнем стабилност по отношение на финансовата ситуация, в която се намираме, често лъжем сами себе си, за да редуцираме напрежението.

 

Проблемът е, че когато ги казваме прекалено често, започваме наистина да вярваме на лъжите. Една здравословна финансова стратегия изисква да разпознаем неистините, които казваме сами на себе си, и да си обещаем да спрем да си ги втълпяваме.

 

Ето списък от най-повтарящите се финансови лъжи, с които се успокояваме.

 

1. Ако взема назаем пари от спестяванията си, задължително ще ги върна.

 

Вероятно на всеки се случва да си казва това, но малцина са онези, които връщат заетото за малко. Парите са там и е много удобно да ги използваме, затова си измисляме поводи да ги вземем.

Проблемът е, че ако в момента нямате достатъчно свободни пари за нещо и посягате към спестяванията, напълно възможно е да нямате пари след това, за да върнете взетото.

 

2. Ще започна да инвестирам следващата година, когато сутиацията е по-добра.

 

Инвестирането може да бъде сложно и много от нас го избягват, тъй като се страхуваме от това, което не знаем.
Ако искате да инвестирате, но нямате нужните познания, обърнете се към специалисти или инвестиционни сайтове, които предлагат обучение на нови инвеститори.

 

3. Не е необходимо да се вълнувам относно кредитната ми оценка, докато не поискам да си купя кола или къща.

 

Кредитната оценка има по-голямо влияние, отколкото си мислите. Тя индикира много други финансови нужди извън кредита. От нея се определят лихвените проценти, а също така се отнася и до застрахователни полици и други подобни продукти.

 

4. Когато остарея, ще се нуждая от по-малко пари, така че мога да живея и без социални осигуровки.

 

Реалността показва, че с напредването на възрастта може да се нуждаете от повече пари, а не обратното. Има много разходи, които идват един след друг през годините. Да не споменаваме медицинските разходи.
И все пак защо ще са ви повече пари? Защото може да поискате да помагате на децата и внуците си, може да живее по-дълго, отколкото сте изчислили и т.н. Ако сте на мнение, че няма да имате достатъчно пари за пенсия, започнете да правите стъпки за натрупването на повече средства.

 

5. Трябва само да спечеля от лотарията и всичко ще си дойде на мястото.

 

Дълговете могат да бъдат тежко бреме. Ключът към успеха е да не се паникьосвате. Понякога ви се струва, че се нуждаете от внезапен прилив на много пари, но има случаи, когато постепенното и стабилно изплащане е по-умният ход.
Една от възможностите да облекчите финансовото си състояние е да се опитате да намалите лихвения процент. Потърсете съвет от специалист по този въпрос.