„АВТОГРИЖА“ E НОВИЯТ ПАКЕТ ЗАСТРАХОВКИ С ГРИЖА ЗА ВАШИЯ АВТОМОБИЛ

Интервю с Г-н Юри Копач, Зам. Изпълнителен Директор и Член на УС на Застрахователно АД “ВИКТОРИЯ” част от Generali Group.

 

1. Разкажете ни нещо повече за специално разработения за Вашите клиенти пакет „АВТОГРИЖА”?

 

Застрахователният пакет „АВТОГРИЖА” е създаден специално за всички наши настоящи и бъдещи клиенти. Чрез оценка на индивидуалните потребности на всеки клиент ЗАД ”ВИКТОРИЯ” осигурява защита за автомобила и пътуващите в него лица срещу всички рискове на пътя. Пакет „АВТОГРИЖА” включва в себе си 5 вида автомобилни застраховки – „Каско”, „ГО” на автомобилистите, „Асистанс за България”, „Асистанс за Европа” и „Злополука на лицата в МПС”. Не случайно слоганът на този автомобилен пакет е „С грижа за Вашият автомобил”. Всеки клиент може да направи своя избор за индивидуална или комбинирана полица. Колкото повече видове застраховки от пакет „АВТОГРИЖА” сключите за Вашия автомобил, толкова по-ниска е цената.

 

2. Как се “роди“ идеята за пакет АВТОГРИЖА?

 

Идеята за пакет „АВТОГРИЖА” се роди спонтанно, защото ние с колегите не само се занимаваме със застраховане, но и самите ние управляваме автомобили. Замислихме се, когато сме на път има ли нашият автомобил пълна застрахователна защита – при ПТП, техническа повреда, злоумишлени действия или е необходимо да сменим гума, да ни подадат ток или гориво. Всичко това ние получаваме с пакет „АВТОГРИЖА“.

 

3. Кое е иновативното в пакет АВТОГРИЖА?

 

Пакет „АВТОГРИЖА” е информационен и застрахователен продукт, чиято цел е максимално бързо, качествено и коректно да обслужи всеки клиент, който желае да застрахова своя автомобил избирайки най – подходящите застраховки за него. Новото е във възможността да получите комбинация от застраховки по избор като получите само една комбинирана полица с уеднаквени срокове и падежи.

 

4. Какви са ползите за Клиента от пакета?

 

С пакет „АВТОГРИЖА печелите време, не е нужно да съхранявате много полици, а и с всяка добавена застраховка спестявате пари.

 

5. Какво е посланието на новия пакет АВТОГРИЖА към неговите ползватели?

 

Неслучайно посланието към нашите клиенти е: „С грижа за Вашия автомобил”. Всеки, който цени автомобила си, трябва да се замисли – „Моят автомобил се грижи за мен, а аз погрижих ли се за него, когато един ден той пострада на пътя”?

 

6. От кога Клиентите могат да се възползват от пакет АВТОГРИЖА?

 

Пакет „АВТОГРИЖА” е в продажба и всеки, който желае да го закупи, може да посети най-близкия офис на ЗАД „ВИКТОРИЯ” или да се информира тук >>

 

Към пакет „АВТОГРИЖА” ние предлагаме и една нова допълнителна услуга „МОБИЛЕН ЗАСТРАХОВАТЕЛ”. Ако времето не Ви достига и няма как да посетите наш офис, попълнете безплатна заявка за Мобилен застраховател и ние ще се свържем с Вас и ще Ви посетим на място в удобен за Вас ден и час. Можете да ни потърсите и на телефон 0700 19 577.