Рекорден спад в цените на петрола

Азиатските индекси се понижиха, а еврото поевтиня днес, след като Европейската централна банка обяви, че няма да приеме облигационните планове на Гърция. Търговците на фючърси заложиха, че потенциалните бъдещи проблеми с Гърция ще окажат негативно въздействие на европейските пазари.

 

Фючърсите на британския FTSE сочат отваряне с 0.6% надолу, а тези на немския DAX се понижиха с 0.9%. Най-голяма загуба регистрираха фючърсите на френския САС, загубили 1.1% от стойността си.

 

Апетитът към риск, който по-рано през седмицата се повиши заради надеждите за намиране на решение между Гърция и кредиторите й, отново намаля.

 

Японският Nikkei, който се повиши с 2% в сряда, загуби 0.8% от стойността си днес. Китайските акции обаче се разграничиха от всеобщия негативен тренд и шанхайският индекс добави 1% към стойността си. Намаляването на минималните резерви от страна на централната банка вчера съдейства за ръста.

 

Действието на китайската банка инициира спад при повечето от азиатските валути, като най-силно бяха засегнати южнокорейският вон и индонезийската рупия.

 

„Мерките на китайската централна банка ще засилят очакванията за по-нататъшни политика на стимули и от останалите централни банки в Азия. Това съответно ще окаже по-нататъшен низходящ натиск върху валутите в региона“, смята Шийн Йокота, анализатор в Scandinavian bank SEB, цитиран от CNBC.

 

Петролът регистрира едно от най-големите си дневни понижения в историята вчера, след края на четиридневното рали при суровината, довела до повишението му с над 19%.

 

Ценната суровина загуби над 4 долара от стойността си днес, като фючърсите на брента с доставка през март се търгуват рано тази сутрин при нива от 53.45 долара за барел. Най-ниската достигната стойност от суровината бе при ниво от 53 долара за барел.

 

Спадът на световните фондови борси подкрепи цената на златото. Благородният метал се търгува при нива от 1 270 долара за унция с незабавна доставка.