Цената на петрола расте след вчерашния солиден спад

Цената на петрола расте, след като запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се повишили не толкова силно, както очакваха анализаторите.

 

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 31 цента до 56,74 д. за барел, а тези за американския WTI - на с 55 до 50,57 долара за барел, съобщава Reuters..

 

При затварянето на лондонската борса вчера контрактите за Brent спаднаха с 1,92 долара до 56,42 д. за барел. На Нюйоркската стокова борса стойността на WTI се понижи с 2,72 д. - до 50,14 долара за барел.

 

Запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са нараснали с 1,6 млн. барела при прогноза за ръст от 3,7 млн. барела. Според доклад на Международната агенция по енергетика САЩ ще остана световен лидер по ръст на добива до 2020 година.

 

Управлението за енергийна информация към американската администрация запази прогнозата си за производството на петрол в страната за периода 2015 - 2016 г. , като тази година добивът ще бъде среднодневно 9,3 млн. барела.

 

Вчера шефът на Роснефт Игор Сечин заяви, че ОПЕК е направила грешка, като не съкрати добива на петрол в страните от картела.

 

Световният добив през 2015 г. ще запази темпа на нарастване, независимо от лекото му забавяне. Това означава слаб пазар и още по-ниски цени, са казва в анализа на Facts Global Energy.