Покачването на еврото спря поради липсата на споразумение по гръцкия дълг

Еврото не успява да нарасне, докато финансовите министри в еврозоната не успяха да осигурят ново споразумение за дълга на Гърция след маратонски преговори. Австралийският долар потъна след изненадващо слаби данни за трудовата заетост, информира Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

 

Единната валута слезе на 1.1309 при достигнат връх от 1.1353. Кросът евро/йена е на 135.95, а по-рано беше на триседмичен връх от 136.70. Евро/паунд е на 0.7430 след вчерашното седем годишно дъно на 0.7385.

 

След седем часа на преговори, финансовите министри от еврозоната не успяха да намерят изход от непопулярните в Гърция заеми и дори при съвместното изявление не бяха единни за следващите процедури. И двете страни, които ще се срещнат отново в понеделник, омаловажиха застоя и настояха, че няма разрив. Малцина инвеститори очакваха някаква конкретна сделка на този етап. И все пак това разочарова пазарите, тъй като на тях имаше оптимизъм след репортаж на Си Ен Би Си, че е постигнато по принцип споразумение.

 

Долар/йена е на 120.29 при вчерашен пет седмичен връх от 120.48, който дойде при покачването на доходността по американските облигации. Йената може да падне допълнително заради по-слабото й представяне напоследък срещу еврото и австралийския долар.

 

Засега високо доходните валути продължават лошото си представяне при подновения спад на цената на петрола, който се дължеше на рекордно високите нива на запасите в САЩ. Австралийският долар е на 0.7648, а по-рано удари ново пет и половина годишно дъно след слаби данни за заетостта, които увеличиха очакванията за намаление на лихвите на Австралийската централна банка. Нивото на безработица в Австралия скочи от 6.1% до 6.4%, което е необичайно голяма промяна водеща до нива невиждани от август 2002. Заетостта е спаднала с 12 200 през януари, а анализаторите прогнозираха растеж с 5 000. Фючърсите по лихвите прогнозират 60% шанс за тяхно намаление до 2% през март, докато преди данните шансовете се определяха на 44%. Контрактите почти на 100% са калкулирали намаление на лихвите най-късно през април.

 

Цената на златото се покачи, въпреки драмата около Гърция

 

Златото нараства днес, след като по-рано падна до пет седмично дъно, тъй като объркването около преговорите за гръцкия дълг беше основна тема на пазарите и водеше до покупки търсещи сигурност. Спот цената падна до 1216.45 долара, най-ниско ниво след 9 януари, а днес е на 1221 долара за тройунция. Жълтият метал, считан за актив предлагащ сигурност, има склонност да расте във времена на икономическа и политическа несигурност.

 

Финансовите пазари са под натиск, тъй като финансовите министри в еврозоната не успяха да достигнат споразумение с Гърция относно финалното изявление или начина, по който ще продължат преговорите на следващата среща в понеделник след многото часове дискусии вчера в Брюксел.

 

Гръцкият финансов министър Янис Варифакис омаловажи провала да се достигне до обща позиция с еврозоната и заяви, че вярва в достигането на оздравителна за Гърция сделка в понеделник. Несигурността повали азиатските индекси и еврото днес, тъй като пазарите се опасяват, че Гърция може да напусне еврозоната, ако не се достигне до споразумение.

 

Разпродажбите на злато през седмицата, въпреки гръцката драма, подсказват, че или се очаква в крайна сметка положителен резултат или излизането на Гърция се оценява като нетно положително развитие.

 

Междувременно представител на Федералния резерв заяви, че очаква повишение на лихвите до юни месец, тъй като американската икономика се засилва, а инфлацията бавно се предвижва към целите на централната банка. Каквото и да е повишение на лихвите на ФЕД, който ги държи близо до нулевите нива от 2008 г., може допълнително да засили долара и да навреди на търсенето на злато, което е актив не предлагащ лихва.