Еврото днес тръгна нагоре

Еврото поскъпва днес на фона на надеждите, че Гърция и финансовите министри от еврозоната ще намерят общи допирни точки за подкрепа на Гърция след изтичането на настоящата спасителна програма в края на февруари.

 

Преди срещата на финансовите министри днес от Гърция заявиха, че са уверени, че ще постигнат споразумение, като отново повториха, че няма да приемат тежки условия за бюджетни ограничения.

 

Еврото, което се движеше в рейнджа между 1.1262 и 1.1534 през последните няколко седмици, отчасти поради несигурността около Гърция, се търгуваше на ниво от 1.1411 спрямо долара, или с ръст от 0.2%, в сравнение с петък.

 

Еврото се търгуваше на ниво от 135.40 спрямо йената, или с минимално повишение, в сравнение с петък, но далеч от триседмичния връх от 136.70, достигнат миналия четвъртък.

 

Доларът поевтиня до 118.60 спрямо йената, понижавайки се, в сравнение със 118.70 в края на миналата седмица.

 

По-рано днес британският паунд поскъпна до 1.5437 спрямо долара днес, в сравнение с около 1.5407 в петък, достигайки връх, видян за последно на 2 януари. За последно паундът се търгуваше на ниво от 1.5433 спрямо долара.

 

Новозеландският долар се повиши с около половин процентен пункт до 0.7493 щатски цента след излизането на изненадващо силни данни за продажбите на дребно, достигайки до 0.7502 цента.

 

От суровинните валути канадският долар се представя добре днес, след като се появиха признаци, че цената на петрола е образувала дъно. В петък петролът от сорта брент поскъпна до най-високото си ниво за 2015 г. от над 60 долара за барел.

 

Канадският долар се разменяше на ниво от 1.2426 спрямо щатския долар, близо до едноседмичния връх от 1.2422 долара, достигнат в петък. Австралийският долар също поскъпна до 0.7773 щатски цента, задържайки се над дъното от 0.7644, достигнато през миналата седмица.

 

Тази седмица се очакват протоколите от последните срещи на централните банки на Австралия, САЩ и Великобритания. Централната банка на Япония ще проведе своята среща.

 

Обемите на търговия тази седмица обаче може да са по-ниски, тъй като пазарите в САЩ са затворени заради Деня на президентите, а много пазари в Азия ще бъдат затворени по-късно през седмица за Лунната нова година.