Еврото падна днес след провалът на преговорите с Гърция

Еврото поевтинява днес, след като провалът на преговорите за осигуряване на ново дългово споразумение за Гърция накара пазарите да гадаят какъв ще е следващият епизод от гръцката сага.

 

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1365, след като падна от вчерашния връх от 1.1429 спрямо долара и се върна близо до дъното на преобладаващия в последните седмици рейндж от 1.1270-1.1534. Обемите на търговия обаче бяха относително ниски, тъй като щатските пазари бяха затворени.

 

Еврото се понижи близо до 7-годишното дъно от 73.69 пенса спрямо паунда, което бе достигнато през миналата седмица. За последно двойката се търгуваше на ниво от 73.88 пенса за евро.

 

Преговорите между Гърция и министрите от еврозоната пропаднаха, когато Атина отхвърли предложението да поиска 6-месечно продължение на настоящата програма, наричайки го "неприемливо".

 

Слабото евро помогна за повишаването на доларовия индекс до 94.296 пункта от достигнатото преди това едноседмично дъно от 93.899 пункта.

 

Еврото за последно се търгуваше на ниво от 134.70 спрямо йената, или с повишение от 0.2%, след като преди това падна до едноседмично дъно от 133.96.

 

Доларът поскъпна с 0.1% до 118.520 спрямо йената, отдалечавайки се от 10-дневното дъно от 118.110 йени за долар.

 

Провалът на преговорите изнерви пазарите, въпреки че повечето очаквания все още са, че ще има сделка в последния момент за Гърция, която е изправена пред риска да свърши парите до края на месеца, когато изтича настоящото й спораузмение.

 

Следващото развитие по гръцката сага се очаква в сряда и в петък.

 

В сряда Европейската централна банка (ЕЦБ) ще реши дали да продължи отпускането на спешно кредитиране за гръцките банки, които продължават да губят много от депозитите си.

 

Според холандския финансов министър, който председателства срещата с Гърция, страната има време до петък да помоли за удължаване на настоящото спораузмение.

 

При суровинните валути новозеландският долар се представяше най-добре, като достигна триседмичен връх от 0.7529 щатски цента.

 

Слабото еврото подкрепи австралийския долар, който поскъпна с 0.3% до 0.7798 спрямо долара.