Европейските компании отчетоха добри печалби за четвъртото тирмесечие

Европейските фондови пазари се понижават преди началото на днешното важно съвещание на финансовите министри от еврозоната, посветено на гръцката кредитна спасителна програма.

 

По обед общият европейски FTSEurofirst 300 се понижи с 0,02 процента, а индексът на "сините чипове фишек" Euro STOXX 50 - с 0,26 процента. Немският индекс DAX загуби 0,19 процента, британският прибави FTSE 100 прибави 0,04 процента, а френският CAC-40 се понижи с 0,27 процента, съобщава Reuters.

 

Германия вчера отхвърли предложението на Гърция да се продължи кредитното споразумение с еврозоната с 6 месеца, защото Атина не иска да приеме досегашните условия за предоставянето на финансовата помощ .

 

Европейската делова активност се ускорява през февруари, показва сводния индекс на мениджърите по закупките (PMI), изчисляван от от Markit.

 

От началото на годината FTSEurofirst 300 се покачи с 11 процента, за сравнение с 1,9 процентния ръст на американския борсов индекс S&P 500.

 

Пазарът продължава да расте бавно и никакви признаци на слабост засега не се наблюдават. Всеки спада е възможност за покупки, отбелязва директорът на Perceval Finance Жан-Луи Кюсак.

 

Акциите на Danone поевтиняха с 2,5 процента след направената от компанията предпазлива прогноза за продажбите и печалбите през 2015 година.

 

Книжата на Standard Life поскъпнаха с 3,2 процента благодарение на 19-процентното повишение на оперативната печалба.

 

От около половината от европейските компании, отчели се за четвъртото тримесечие на м.г., 53 на сто са надхвърлили прогнозните печалби. Според анализаторите общата печалба на компаниите за периода е нараснала с 19,5 на сто и ако това се окаже вярно, то ще се отчете най-добрият резултата по този показател за последните 3 и половина години.