За пръв път от 2009г. в САЩ регистрираха дефлация

През януари потребителските цени в САЩ се понижиха с най-солидно темпо от 2008-а година насам с оглед продължилия в началото на годината срив на петролните цени. И това може да възможност Федералният резерв да запази рекордно ниските си лихвени нива за малко по-дълъг период от време.

 

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през януари с цели 0,7% на месечна база (най-солиден спад от декември 2008-а година) след спад с 0,3% през декември, показват днешните данни на Департамента по труда в САЩ при прогноза на финансовите пазари за понижение на цените с 0,6 процентни пункта, информира bnr.bg.

 

На годишна база инфлацията през януари се понижи с 0,1%, съвпадайки с очакванията и след повишение с 0,8% в края на 2014-а година. Това представлява първа отрицателна инфлация (дефлация) на годишна база от октомври 2009-а година насам.

 

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче се повиши през януари с 0,2% на месечна база след повишение с 0,1% през декември и при прогноза за аналогично анемично повишение в началото на годината. На годишна база основната инфлация в САЩ през първия месец на 2015-а се повиши с 1,6%, съвпадайки с очакванията и след подобно повишение през декември.

 

Енергийните цени през януари регистрираха солиден спад за седми пореден месец, понижавайки се с цели 9,7% на месечна база.

 

Днешните ниски данни потвърждават, че солидният спад на енергийните цени продължава да ограничава инфлационния натиск в САЩ, но в същото време основната инфлация се стабилизира малко под т.нар. "инфлационно целево ниво" на ФЕД от 2 процентни пункта.

 

Междувременно реалното часово заплащане на труда в САЩ скочи през януари с 1,2% на месечна база с оглед повишение на възнагражденията и по-ниската инфлация, като на годишна база реалното часово заплащане се повиши с 2,4% (спрямо януари 2014-а година).